Sladké nebezpečí | Prameny zdraví

Sladké nebezpečí

Třináct ze třiadvaceti účastníků studie trvající deset týdnů mělo získávat 25 procent denního příjmu kalorií pitím nápojů s vysokým obsahem fruktózy a oslazených kukuřičným sirupem. Ostatní získávali stejné procento energie prostřednictvím pití nápojů slazených glukózou. Glukóza je jednoduchý cukr odvozený z rostlin.

Sladké nebezpečí

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Po pouhých dvou týdnech se u skupiny na nápojích s vysokým obsahem fruktózy rozvinul lipidový profil, který je typický pro aterosklerózu. Hladina krevních tuků po jídle se u nich více než zdvojnásobila, triglyceridy se zvýšily o 212 procent. Na konci studie se u první skupiny projevilo i zvýšení hladiny LDL („špatného") cholesterolu.

Výzkumníci pod vedením Kimbera Stanhopea dospěli k závěru, že lidé s rizikem kardiovaskulárních onemocnění by si měli dobře rozmyslet, zda budou konzumovat velká množství nápojů s vysokým obsahem fruktózy oslazených kukuřičným sirupem.

Tufts University Health & Nutrition Letter

Počet přečtení: 3 033 Datum: 24. 3. 2011