Len čistí střeva, mírní bolesti a záněty | Prameny zdraví

Len čistí střeva, mírní bolesti a záněty

Lněný olej obsahuje esenciální mastné kyseliny. Ty jsou užitečné zejména pro ty, kdo mají suchou, svědící kůži, ekzém. Má hodně hořčíku a draslíku. Má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje cholesterol. Prý je v něm i koenzym Q, látka nutná k tomu, aby buňky měly dost energie. Lněný olej je dobré uchovávat v chladničce a brzy spotřebovat, protože není příliš stabilní.

Len čistí střeva, mírní bolesti a záněty

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Když zkombinujeme len a selen a taky béčkové vitaminy a vitamin A a E a zinek, pomůže nám to i vyřešit problém s lupy. Lněný olej pomáhá zmírnit bolest a záněty, dokonce i záněty nervů.

Malé semínko může mít velký účinek – zprostředkuje člověku omega-3 mastné kyseliny a ty mohou snížit ztuhlost a bolestivost kloubů. Omega-3 mastné kyseliny dokáží divy. Četla jsem třeba o mamince, které se rok po prvním děťátku narodilo druhé. Přestože se na ně těšila stejně jako na to první, tentokrát jako by neměla žádnou radost, chodila zasmušilá a mrzutá a miminko jako by nebylo. Rodinní příslušníci ani lékaři ten obrat neuměli pochopit. A pak pomohla změna stravy, která tu maminku dostala z deprese. Kyseliny omega-3 jsou nesmírně důležité pro mozek, zvlášť pro ten, který se teprve rozvíjí, a tak po porodu se zásoby přednostně předávaly v mateřském mléce oběma miminkům. No a na maminku nezbylo. Zvlášť po druhém porodu byla situace kritická. Žila v končinách, kde kyseliny omega-3 ve stravě moc nejsou a tělo si je neumí vyrobit.

A kde se kyseliny omega-3 vyskytují? Například v rybím tuku, v rostlině jménem šrucha zelná a taky právě ve lněném oleji! Ten však musí být čerstvě lisovaný, jinak začne mít spíše negativní vlastnosti.

Lněné semínko pomáhá také při zácpě. Nezapomeňte však, že když chcete využít jeho bobtnavý efekt, musíte hodně pít. Jinak se vám semínko přilepí na sliznici.

Už jste zkoušeli gomasio? Lněné semínko nasucho opražíte, pomixujete či roztlučete v hmoždíři a přidáte k němu sůl. Výborná je bylinková. Tím pak ochucujete pokrm. Je to vynikající na chleba i na kaše. Nespotřebujete tolik soli, jako když pokrm ochucujete solí samotnou.

Rychlou dobrůtku připravíte tak, že opražíte lněné semínko, tentokrát to, které má zlatou barvu. Stačí chvilička – jenom než začne vyskakovat z pánve. Pánví zatřeste, aby se semínko nepřipálilo a nechte chvilku dojít. Pak jím sypejte obiloviny. Pokud by to vadilo někomu, kdo nemá moc dobré zuby, použijte semínko rozmixované na prášek. Semínko jezte bezprostředně po opražení – lněný olej totiž snadno oxiduje! Když říkám bezprostředně po opražení, nemyslím tím, že budete ujídat rovnou z pánve. To byste nejspíš udělali jen jednou a asi byste na mě nevzpomínali v dobrém.

Mixované lněné semínko můžete přidávat i do jakéhokoli pečiva nebo do müsli. Vylepší chuť a také zvýší hodnotu takového pokrmu. Studie na zvířatech prý ukázaly, že přídavek lněného semínka do stravy může snížit i výskyt nádoru prsu.

http://www.countrylife.cz/linusprout-250-g-linusit

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 4 556 Datum: 16. 2. 2016