Konzumace zelené listové zeleniny snižuje riziko cukrovky | Prameny zdraví

Konzumace zelené listové zeleniny snižuje riziko cukrovky

Britská metaanalýza šesti prospektivních studií se zabývala nezávislými prospěšnými účinky příjmu ovoce a zeleniny v souvislosti s rizikem onemocnění cukrovkou.

Konzumace zelené listové zeleniny snižuje riziko cukrovky

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Vědci nezjistili, že by konzumace ovoce a zeleniny jako takových nějak významně snižovala riziko cukrovky, ale přišli na to, že ti, kteří měli nejvyšší příjem zelené listové zeleniny, byli před cukrovkou do určité míry chráněni. Největší jedlíci zelené listové zeleniny snížili svoje riziko onemocnění cukrovkou o 14 %. Je známo, že zelené listy jsou bohatým zdrojem antioxidantů.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise British Medical Journal.

BMJ 2010; 341:c4229

Počet přečtení: 2 880 Datum: 14. 11. 2013