Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?

Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má na naše zdraví velmi silný vliv. Denně potřebujeme získat ze stravy pouze 50 mg sodíku. Jedna čajová lžička soli přidá více než 2 gramy nadbytečného sodíku do naší stravy.
|
Typ článku: Poradna výživy

Lidé živící se typickou západní stravou konzumují denně v průměru asi 5 gramů sodíku (přes dvě čajové lžičky soli). Většina tohoto množství je skryta v balených a konzervovaných potravinách či v jídlech, která se podávají v restauracích. Během vaření vědomě přidáváme do stravy jen asi 2 gramy kuchyňské soli.

Sůl se do potravin či pokrmů přidává kvůli jejich konzervaci či chuti a slaná chuť představuje jeden z nejtypičtějších rysů nezdravé západní stravy. Vzhledem k přidávání nadbytku soli jí bývá lahodná chuť škrobovin, zeleniny a ovoce často překryta a potlačena.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

 

Počet přečtení: 4230
Datum: 20. 4. 2012