Kešu mléko | Prameny zdraví

Kešu mléko

voda vařící 1 litr, kešu zlomky 100 g, med 2–3 pl, vanilka podle chuti, sůl

Kešu mléko

Rubrika: Nápoje, mléka a koktejly | Typ článku: Recepty

Kešu umixujeme za pomoci ponorného mixéru s 2–3 dl vody na hladký krém. Potom přidáme sůl, med, případně vanilku a zbytek vody (zůstatek z 1 litru) a mixujeme.

Vzniklou tekutinu konzistence mléka přecedíme přes husté sítko. Přecezenou tekutinu používáme jako lahodný zdravý nápoj (třeba namísto mléka) nebo jako základ pro přípravu koktejlů (banánový, broskvový apod.).

Přeceděnou hustou část (kešu) můžeme použít na přípravu chutné pomazánky (smíchat s medem, vanilkou nebo karobovým práškem apod.).

Podobným způsobem připravíme i jiné druhy vysoce kvalitních nápojů – ořechové, mandlové, sezamové, slunečnicové, kokosové nebo oříškové mléko. Vzhledem k různému obsahu cenných látek v jednotlivých ořeších a semenech je prospěšné tyto nápoje v našem jídelníčku střídat.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 5 568 Datum: 8. 6. 2009