Kdy biopotraviny škodí? | Prameny zdraví

Kdy biopotraviny škodí?

Možná jde o trochu provokativní název, který u uživatelů bioproduktů vyvolá otázku: Jak to, že mohou i škodit? V posledních patnácti letech se situace u nás v oblasti biopotravin značně změnila. Značce BIO se udělalo dobré jméno. Bioprodukty se začaly kromě obchodních řetězců prodávat hlavně v prodejnách zdravé výživy.

Kdy biopotraviny škodí?

Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy

Už když jsem se setkal s bioprodukty poprvé, měl jsem zato, že se jedná o jakýsi "vyšší stupeň" zdravé výživy. Tedy že jde o zdravou výživu, která je ještě vylepšena oním BIO. A stejně tak jako i 93 % lidí odpovídajících na jistou anketu jsem i já od BIO očekával zlepšení mého zdraví. Podobně uvažují lidé, kteří navštěvují prodejny zdravé výživy. Léta je prodejci učili principům zdravé výživy a teď mohou navíc svým zákazníkům nabízet tytéž prospěšné produkty, ale v kvalitě BIO. BIO může škodit, jestliže ke kategorii "zdravá výživa" zařadíme BIO potraviny z kategorie "nezdravá výživa" a nijak jejich příjem nelimitujeme.

Když jsem však v roce 1997 navštívil veletrh Biofach ve Frankfurtu n. M., viděl jsem tam obrovské množství "zdravých" ale také vysloveně "nezdravých" produktů, které se prodávají v BIO kvalitě. Jestliže prodejna zdravé výživy začne prodávat bioprodukty, které patří do zdravé výživy, je to jen plus. Ale když se na pultech těchto prodejen objeví např. BIO vajíčka, protože jsou zdravější "alternativou" běžných vajec, pak je lidé začnou kupovat stále častěji s argumentem, že jde přece o "zdravý" produkt. Vždyť to nejsou ta nezdravá vajíčka, to jsou BIO vajíčka, a ještě k tomu z prodejny zdravé výživy.

Uvědomujete si, k jakým omylům a manipulacím tím dochází? Kvalita mého zdraví předtím byla na určité úrovni. Díky BIO smaženicím, které si obden dávám ke snídani, se mi za nějakou dobu zvýší cholesterol a přibudou i jiné zdravotní problémy. Mé zdraví se tak díky "BIO" znatelně sníží. Pochopitelně, je to pouze hypotéza, ale není nadsazená. Znám osobně několik lidí (sám patřím mezi ně), kterým se zdraví zhoršilo díky „zařazení BIO" do jídelníčku, které si kupovali v prodejnách zdravé výživy. Za tímto problémem stojí „boj". Obyčejný boj s chutí. Když v prodejně zdravé výživy člověk kdysi závislý na vajíčkách je znova uvidí, možná odolá. Ale možná také ne.

Já osobně jsem se vrhl na spoustu sladkostí v BIO kvalitě, které však byly stejně tak plné tuku a cukru jako běžné cukrovinky. Býval jsem závislý na sladkostech podobného typu. Než jsem pochopil, že BIO se nerovná automaticky ZDRAVÍ, vrátily se mi určité zdravotní problémy. Podobně mohou mít lidé problém s BIO chipsy, které se již objevují, s BIO sýry, s BIO zmrzlinou, BIO vínem... A není snad tajemstvím, že ve světě se prodávají také BIO cigarety. Znamená to však, že všechno BIO se musí dostat na pulty prodejen, které si dlouho budovaly určitou pozici v oblasti zdraví? Možná namítnete, že je to spíše problém zákazníků, co si kupují, a ne prodejců. Prodejci by si ale výběrem prodávaných produktů měli udržet těžce budovanou značku „zdravá výživa".

Také konzumenti živočišných produktů mohou utrpět. Možná se doposud omezovali a ten řízek si dali třeba jen občas. Ale teď, když je BIO, tak si „přidám ještě jeden navíc. Teď už není důvod se omezovat." Tady také platí zásada, že BIO se automaticky nerovná zdraví. Můžeme s klidem říct, že lidé dnes neumírají prioritně na nedostatek bioproduktů, ale na srdečně-cévní a jiné degenerativní nemoci, které z velké míry zapříčiňuje špatný životní styl, včetně nadbytku živočišných produktů. Jestliže člověk náchylný k těmto nemocem nevezme v úvahu toto riziko, byť konzumuje bioprodukty, může jednoho dne dostat „bioinfarkt". Srdci a cévám totiž nezáleží tolik na tom, jestli nadbytek tuku a cholesterolu byl v BIO kvalitě, či nikoli.

Kdy biopotraviny prospívají?

Odpověď na tuto otázku je mnohem jednodušší. Jestliže budete respektovat rady ověřené mnoha odbornými výzkumy a vaše strava bude složena pře¬vážně z produktů rostlinné říše, které budete (alespoň zčásti) konzumovat v kvalitě BIO, pak se vaše zdraví rozhodně nebude zhoršovat (snad jen z důvodu věku), naopak by se mělo zlepšit.

Můžeme říci, že v tomto případě plní BIO skutečně svůj význam, protože společně s typem stravy prospívá zdraví. Obecně lze říct, že bioprodukty v sobě skrývají větší podíl cenných látek - vitaminů a minerálních látek.

Analýza 41 studí dokazuje, že biozelenina má vyšší obsah vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Například vitaminu C má o 27 % více, hořčíku o 29 % více, železa o 21 % více. (Nutritional Quality of Organic Versus Conventional Fruits, Vegetables, and Grains. The Journal of Alternative and Complimentary Medicine, Vol. 7, No. 2, 2001, 161-173. V. Worthington, 2001).

Bioprodukty mají také obecně nižší obsah pesticidů, minimální riziko reziduí antibiotik a růstových hormonů (u živočišných produktů), obsahu dusičnanů, těžkých kovů. Jestliže jsou ve vaší stravě deficitními složkami chemické postřiky, umělá hnojiva, hydraulické oleje, pesticidy, insekticidy, těžké kovy či jiné cizorodé nežádoucí chemické látky, v takovém případě se rozhodně bioproduktům vyhněte.
Pokud jste si však tyto nebezpečné složky uložili v těle (příjmem běžných potravin), měli byste jejich míru eliminovat bioprodukty. Tím svému tělu ulevíte a zamezíte mnohým rizikovým projevům těchto nebezpečných látek. Bohatý výběr zdravých bioproduktů naleznete v prodejnách zdravé výživy.

Nezapomínejme konečně na to, že výživa je pouze jediným, i když podstatným faktorem našeho zdraví a biopotraviny jsou pouze malou částí z vlivu výživy. Existují ještě mnohé další faktory, které nám mohou prognózu našeho zdraví zlepšit.

Z knihy Romana Uhrina „Nevařte podle kuchařek". Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 2 503 Datum: 1. 4. 2008