Jsou limonády vhodným nápojem, který může organismu zajistit dostatek tekutin? | Prameny zdraví

Jsou limonády vhodným nápojem, který může organismu zajistit dostatek tekutin?

Limonáda je zhruba totéž co sklenice vody, do které jsme přidali 12 kostek cukru a navíc ještě spoustu chemických látek. Nadměrný příjem cukru z limonád může mít přinejmenším tyto nežádoucí účinky: Nedostatečná výživa. Limonáda obsahuje obvykle 500 až 750 kJ (120-180 kcal) energie ve formě cukru.

Jsou limonády vhodným nápojem, který může organismu zajistit dostatek tekutin?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Průměrná žena se sedavým zaměstnáním potřebuje pouze 5000 až 6700 kJ (1200-1600 kcal) energie k udržení optimální váhy a dobrého zdraví. Dvě nebo tři limonády denně tak mohou významně omezit její příjem potravy a tím také přísun vitamínů, živin a dalších důležitých látek. Pokud tento stav trvá delší dobu, může vést až k podvýživě. V podstatě totéž platí i pro muže se sedavým zaměstnáním, který potřebuje denně kolem 6700 až 10 000 kJ (1600-2400 kcal) energie.

Nadváha. Energie z limonád se připočítává k energii přijaté běžnou potravou; každý nespotřebovaný nadbytek energie se přitom ukládá ve formě tuku.

Kolísavá hladina glukózy v krvi. Cukr neobsahuje žádnou vlákninu. Proto po vypití limonády dochází k jeho rychlému vstřebání a následnému zvýšení hladiny glukózy v krvi, které působí doslova jako energetická (kalorická) „bomba“. Po vzestupu hladiny glukózy v krvi začne organismus vylučovat inzulin, aby mohla být glukóza využitá buňkami. S rychlým poklesem její hladiny v krvi se může dostavit pocit slabosti. Tak se konzument ocitá v začarovaném kruhu; jako řešení volí znovu a znovu limonádu, případně jiné sladkosti.

Poruchy trávení. Pokud se limonády napijete ve chvíli, kdy organismus zpracovává potravu, zpomalí se trávení, protože tělo se musí vypořádat s touto nově dodanou energií z cukru. V ojedinělém případě nejde o nic závažného, pokud se vám však celodenní popíjení stane pravidlem, výsledkem mohou být poruchy trávení.

Překyselení žaludku. Většina limonád a slazených nápojů zvyšuje vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku a má svůj podíl i na pálení žáhy.

Průměrný občan této země vypije za rok víc limonád či jiných slazených nápojů než vody – celých 38 litrů. Mnoho odborníků je vážně znepokojeno případnými zdravotními důsledky tohoto negativního trendu.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 2 830 Datum: 4. 7. 2009