Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jsou biopotraviny zdravější?

V rámci České republiky to nelze jednoznačně tvrdit, neboť ještě nebylo provedeno dostatečné množství komplexních studii, které by to potvrdily nebo vyvrátily. Na světě již ale existuje mnoho studií, které prokazuji pozitivní dopad biopotravin na zdraví.
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Poradna výživy

Jisté však je, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazné více vlákniny, méně přidaných cukrů, tuků a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na jejich kvalitu, na lidské zdraví i na životní prostředí.

V Marseille ve Francii byl po dobu 16 let srovnáván výskyt onemocněni u 462 lidí, kteří konzumovali biopotraviny, s průměrem lidí, kteří požívali konvenční produkty. Bylo zjištěno, že nemoci hrdla a krku měli konzumenti biopotravin o 62 % méně, chorob plic o 91,8 %, chřipek o 75 %, chorob zažívacího ústroji o 70 % a nemocí páteře o 63 % méně. Existuje i dánský výzkum prokazující o polovinu vyšší výskyt spermií u mužů konzumujících biopotraviny.

Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.

Počet přečtení: 2776
Datum: 17. 9. 2009