Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv? | Prameny zdraví

Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv?

Dlouhodobé účinky potravinových aditiv mohou vyústit v poškození některých orgánů, porodní defekty či v rakovinu. Sacharin a cyklamát, jež jsou používány jako umělá sladidla, jsou spojovány s rakovinou močového měchýře.

Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Dusitany a dusičnany, které se používají k zachování trvanlivosti balených masných výrobků a které se přirozeně nacházejí v celé řadě potravin, se v těle převádějí na nitrosaminy, u nichž existuje silné podezření, že způsobují rakovinu žaludku a další rakoviny gastrointestinálního traktu.

Další potravinové aditivum, jehož je třeba se obávat, je dietylstilbesterol (DES), který se používá ke stimulaci růstu hovězího dobytka. DES je známým karcinogenem, který dokázal způsobit rakovinu pochvy u dcer žen, jež užívaly tento hormon během těhotenství jako ochranu před potratem.

U synů a dcer žen, které užívaly tento lék, se vyskytují abnormality pohlavních orgánů a močového traktu. DES se používá i dnes při chovu hospodářských zvířat a jeho zbytky lze zjistit v hovězím mase určeném ke spotřebě lidem.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2 683 Datum: 9. 4. 2012