Jak hubnout bez hladu | Prameny zdraví

Jak hubnout bez hladu

Hlad je jedním z našich nejsilnějších pudů; zajišťuje jak naše osobní přežití, tak přežití lidské rasy jako takové. Máte-li snad nějaké pochyby o intenzitě tohoto pudu, zkuste pouhé dva dny nejíst a pít během této doby jenom vodu. Asi rychle zapomenete na své finanční, rodinné i pracovní problémy. Zůstane vám jenom jediná myšlenka: jídlo! (Nezkoušejte to, jste-li nemocní anebo užíváte-li léky.)

Jak hubnout bez hladu

Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Články

Proč bychom měli tloustnout v důsledku uspokojování našeho pocitu hladu? Tímto pudem jsme jistě nebyli vybaveni, abychom měli problémy se zdravím a s nadváhou. Mohli bychom položit jednu rozumnou otázku: Byly snad, možná v důsledku nějaké chyby, naše žaludky stvořeny příliš velké, takže když je naplníme, přijmeme příliš mnoho kalorií?
K takovým chybám v přírodě nedochází. Tou nejrozumnější odpovědí je, že naše žaludky prostě nejsou připravené na trávení jídel s vysokým obsahem kalorií, které lidé žijící v rozvinutých zemích (jako jsme my) obvykle konzumují.

Žaludku člověka nejlépe svědčí strava sestávající ze škrobů, z komplexních uhlohydrátů; řada z nás však špatně rozumí tomu, jaké výživové hodnoty tyto potraviny s relativně nízkým obsahem kalorií mají. Většina lidí ve skutečnosti věří tomu, že po škrobech se tloustne. Můžeme často vidět, jak lidé při obědě nechávají rýži či brambory, protože "si hlídají váhu". Většina lidí na celém světě se však živí právě těmi potravinami, kterým my se vyhýbáme. Například Číňané a jiní Asiaté konzumují velká množství rýže - a přitom zůstávají po celý život štíhlí.

Již krátký pohled na tabulku obsahu kalorií u různých potravin nám pomůže pochopit, proč zůstávají lidí na stravě založené na škrobech obvykle tak hubení. Šálek vařené rýže (150 gramů) obsahuje 178 kalorií, což znamená, že jeden gram rýže obsahuje pouze asi 1,2 kalorie. To je přibližně třetina oproti stejnému množství hovězího masa (3,9 kalorií na gram) nebo sýra (4,0 kalorií na gram).

Vynikající potravinou, která nám může pomoci dosáhnout rychlé ztráty nadváhy, jsou brambory, které obsahují 0,6 kalorií na gram neboli asi 85 kalorií na jednu velkou bramboru. Průměrně fyzicky aktivní mladý muž spálí 3 000 kalorií za den. Aby si udržel svou váhu, musí sníst 35 velkých brambor anebo 17 šálků rýže denně. Zkonzumování všech těchto brambor nebo takového množství rýže je jistě poměrně časově náročným, nikoliv však nemožným úkolem.
V rozvinutých zemích jsou lidé obézní, protože jedí příliš málo škrobů. Místo toho konzumují většinou tuky a oleje s velkou koncentrací kalorií, a to v podobě masa, mléka, sýrů a rostlinných olejů. Kdyby se podařilo vymýtit mýtus o tom, že ze škrobů se přibývá na váze, znamenalo by to rychlé a dramatické zlepšení vzhledu i zdraví lidí žijících v západních zemích.

Potraviny se skládají z pěti hlavních součástí:
Tuky, 9 kalorií na gram váhy.
Bílkoviny, 4 kalorie na gram.
Uhlohydráty, 4 kalorie na gram.
Voda, 0 kalorií na gram.
Vláknina, 0 kalorií na gram.

Zastoupení těchto pěti složek určuje množství kalorií, které konkrétní jídlo obsahuje. Např. brambory obsahují hlavně uhlohydráty (4 kalorie na gram), vlákninu (0 kalorií na gram) a vodu (0 kalorií na gram), takže výsledkem je kalorická koncentrace 0,6 kalorií na gram.

Příklady kalorických koncentrací potravin  
Rostliné potraviny kcal-g
rostliný olej 9,0
mandle 6,0
arašídové máslo 5,8
arašídy 5,8
zálivka na salát 5,5
bramborové chipsy 5,4
cukr 4,0
whisky 3,0
med 3,0
rozinky 3,0
sušené meruňky 2,7
sušená jablka 2,7
melasa 2,4
celozrný chléb 2,4
avokádo 1,7
tempeh 1,5
sojové boby 1,3
fazole ledvina 1,2
hrách 1,2
rýže natural 1,2
špagety 1,1
bílá rýže 1,1
fazole lima 1,1
banány 0,9
kukuřice 0,8
tofu 0,7
ovesné vločky 0,6
brambory 0,6
jablka 0,6
víno 0,5
meruňky 0,5
pomeranče 0,5
pivo 0,5
cibule 0,4
mrkev 0,4
květák 0,3
špenát 0,2
rajčata 0,2
hlávkový salát 0,2
baklažán, lilek 0,2
Živočišné potraviny  
sádlo 9,0
máslo 7,2
majonéza 7,2
slanina 6,0
kakao 5,4
hovězí steak 4,7
salám 4,5
sýr čedar 4,0
hamburger 2,9
krůta 2,6
makrela 1,9
vejce 1,6
tuňák ve vodě 1,3
mléko plnotučné(3,5%) 0,6

Protože většina druhů masa, mléčných výrobků a olejů obsahuje koncentrované kalorie, je prakticky nemožné, abychom je konzumovali bez toho, že by došlo k nadbytku zkonzumovaných kalorií, dříve než jsou naše žaludky zaplněné a náš hlad utišen. Na druhé straně obiloviny, zelenina a ovoce zaplní rychle žaludek a přitom dodají menší množství kalorií. Potraviny, které jsou méně kaloricky koncentrované, jíme déle; když se porovnávali lidé konzumující různé druhy potravin, zjistilo se, že ti z nich, kteří jedli kaloricky koncentrované potraviny, přijali denně dvakrát tolik kalorií - aby uspokojili svůj hlad.

Hlad je utišen, když je zaplněn žaludek. Škroboviny, zelenina a ovoce to učiní s menší dávkou kalorií než maso, sýry a oleje.

Nápoje sestávají většinou z vody, která se rychle vstřebá a hlad se tak může rychle vrátit.
Kombinace obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce nabízejí neomezené množství variant pokrmů, které si můžete užívat. Porovnejte např. jenom barevnost tzv. bohaté západní stravy s barvami stravy založené na škrobovinách. Většina masa, mléčných výrobků a rafinovaných potravin má bílou, žlutou nebo hnědou barvu. Aby získal nezajímavý talíř se steakem a smaženými hranolky barvu, přidává se často malý kousek natě petržele nebo proužek rajčete. Porovnejte si to s mnoha odstíny růžové, červené, oranžové, žluté, zelené a hnědé, které dávají škroboviny, zelenina a ovoce. Barva je ovšem jenom jednou z výhod tohoto kvalitnějšího jídelníčku - a když si jednou na tyto pokrmy zvyknete, rychle si je oblíbíte.

Hlavní funkcí potravy je poskytovat kalorie na to, abychom měli dostatek energie k našim každodenním aktivitám. Komplexní uhlohydráty, které se nacházejí ve škrobovinách, zelenině a ovoci, jsou tím nejúčinnějším a nejbezpečnějším zdrojem kalorií pro naše tělo.

V těchto potravinách jsou přirozeně přítomny i ty výživné složky, které napomáhají léčivým procesům našeho těla a udržují naše optimální zdraví. Tyto potraviny obsahují právě taková množství bílkovin (aminokyselin), esenciálních tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších živin, které nám umožní, abychom fungovali co nejlépe. Stejně důležité je, že dobře sestavená strava sestávající ze škrobovin, zeleniny a ovoce, neobsahuje nadbytek cholesterolu, tuku, bílkovin, jednoduchých cukrů, soli a dalších látek, které mohou být pro naše tělo přítěží a způsobit, že naše zdraví se začne zhoršovat.

Z knihy Johna McDougalla "The McDougall Plan".

Počet přečtení: 10 442 Datum: 27. 3. 2006