Jáhlový dort | Prameny zdraví

Jáhlový dort

320 g jáhel, 200 g rozinek, 1,5 l vody, 1 lžička olivového oleje na vymazání formy, 1 lžíce karobu, 8-10 broskví (nebo 1 broskvový kompot), 1 lžíce strouhaného kokosu

Jáhlový dort

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

Propláchnuté jáhly spolu s opranými rozinkami vaříme ve vodě asi hodinu, dokud se všechna voda nevsákne a máme hustou kaši. Podle potřeby vodu při vaření doléváme. Pokud vaříme jáhly v titanovém hrnci, nemusíme vůbec míchat, pouze ke konci vaření kaši občas promícháme. Nepřipaluje se.

Do dortové formy slabě vymazané olejem navrstvíme polovinu horké kaše, poklademe vypeckovanými broskvemi nakrájenými na kousky a pokryjeme druhou vrstvou horké kaše, kterou jsme obarvili karobem. Povrch uhladíme a posypeme strouhaným kokosem. Necháme ztuhnout a vychladíme v lednici.

Pro mimořádné příležitosti můžeme ozdobit našlehanou rostlinnou šlehačkou Grano Vita Soja-Sahne. Tuto šlehačku před šleháním řádně vychladíme v lednici, jinak je výsledek ušlehání nejistý.

Obdobný moučník připravíme nahrazením jáhel kuskusem. Vaření kuskusu je podstatně kratší. Pokud jste zvyklí na velmi sladké moučníky, doporučuji jáhlovou kaši dosladit podle chuti medem, ale domnívám se, že je sladká dostatečně.

Počet přečtení: 8 048 Datum: 28. 9. 2012