Jablka a selen snižují riziko astmatu | Prameny zdraví

Jablka a selen snižují riziko astmatu

Podle výsledků studie vypracované na Kings College v Londýně a na University of Southampton na téměř 1500 dospělých, měli lidé, kteří týdně konzumovali alespoň dvě jablka, o 22-32% nižší riziko astmatu než lidé, kteří jedli jablek méně.

Jablka a selen snižují riziko astmatu

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Studie

Ti účastníci studie, kteří měli nejvyšší příjem selenu z potravy (nachází se hojně např. ve vlašských ořechách či v obohacených těstovinách a obilovinách), což bylo 54 až 90 mikrogramů denně, měli asi poloviční riziko astmatu oproti těm, kteří konzumovali selenu nejméně, asi 23 až 30 mikrogramů.

Ukázalo se dále, že závažnost onemocnění astmatem se snižovala se zvyšujícím se příjmem červeného vína, což ukazuje na ochranný účinek flavonoidů, které se v hroznovém víně nacházejí. Zdá se tedy, že některé antioxidanty skutečně chrání plíce před tímto onemocněním.

American J of Respiratory and Critical Care Medicine 2001;164:1823-1828

Počet přečtení: 3 428 Datum: 1. 1. 1970