Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Fyziologie tuků a bílkovin

Mám pro vás dobrou zprávu o tucích. Tuk je nezbytný pro každou buňku lidského těla. Mozek je chráněn vrstvou tuku, srdce touží po dodávce vhodného tuku, některé vitaminy se do těla dostávají s tukem a skladují se v tuku. Okolo čeho je tedy takový povyk?
|
Typ článku: Články

Je to jednoduché. Jsou zde dvě strany jedné mince. Na pravém konci spektra platí, že „tuk je jed, který do těla nepatří - je třeba se mu vyhýbat." Na levém konci spektra se zase setkáme s názorem, že „tuk je pravým požehnáním - jezte jej tak často a v takovém množství, jaké si můžete dovolit."

Ve zlatém umírněném středu pak platí, že: „Přiměřená množství rostlinného tuku jsou vynikající. Dejte si nicméně pozor na nadměrné dávky nasycených živočišných tuků. Výsledkem může být, že se sami proměníte, ehm, na tuk... A pak jsou zde zdravotní problémy, jako je cukrovka, infarkt či rakovina - kterým je lepší se vyhnout."

Důraz je na prospěšné účinky užívání přiměřeného množství rostlinného tuku, v podobě oliv, ořechů, avokáda, lněného semínka a mnoha dalších pokrmů, které tak dobře chutnají a doslova se rozplývají na jazyku.

1. Lidé, kteří konzumují více omega-3 mastných kyselin, méně často onemocnění roztroušenou sklerózou, jako je tomu v Norsku. Mezi rostlinné zdroje omega-3 tuků patří: lněné semínko, vlašské ořechy, sója a zelená listová zelenina. Za starých časů se k nim řadily i ryby - jejichž masu je dnes v důsledku genetických a ekologických změn lepší se vyhnout.

2. Lidé, kteří pravidelně konzumují vlašské ořechy, méně často dostávají infarkt - jak zjistil dr. Sabaté s vědeckými pracovníky Loma Linda University.

3. Lidé, kteří konzumují přiměřené množství tuku, mají v krvi větší a méně nebezpečné částečky LDL cholesterolu, než lidé, kteří konzumují tuku buď příliš mnoho nebo příliš málo.

4. Olivy a panenský olivový olej obsahují fytolátky, které působí proti nebezpečným částečkám oxidovaného LDL cholesterolu na poškozených stěnách cév. Jak milé. Říká se jim hydroxytyrosol. Kultury žijící v oblasti Středomoří nás učí, že olivy i olivový olej jsou zdraví prospěšné.

5. Olivový olej užívaný s mírou chrání před srdečními onemocněními.

6. Mateřské mléko obsahuje vysoké procento tuku. Proč? U miminek se vytvářejí membrány po celých miliardách. Potřebují dostatek tuku té nejlepší kvality - který napomáhá rozvoji mozku i dobrému vidění.

7. Čím nižší je teplota, ve které pracujeme, čím tvrději pracujeme nebo se fyzicky namáháme, čím jsme mladší, čím aktivnější je naše štítná žláza, tím více tuku si můžeme dovolit.

8. Čím usedlejší způsob života vedeme, čím vyšší jsou venkovní teploty, čím starší jsme, čím méně aktivní je naše štítná žláza, tím méně tuku bychom měli konzumovat. Tato fyziologie pomáhá vysvětlit, proč se někteří velmi aktivní lidé, kteří nevědí prakticky nic o výživě, těší dobrému zdraví. Oni prostě všechny nadbytečné (tukové) kalorie spálí. Pokud však pokračují ve svém (nezdravém) životním stylu i poté, co začínají zpomalovat, projeví se u nich sklon umírat na běžné civilizační nemoci.

9. Tuk dokáže výborně zasytit. Zpožďuje vyprazdňování žaludku, pomáhá vyrovnávat výkyvy v hladině krevního cukru a dokáže i zlepšit chuť k jídlu - pokud se ovšem užívá v přiměřeném množství.

10. Nadbytek tuku nevhodného složení - a dokonce i nadbytek prospěšných tuků - dokáže časem zničit zdraví.

Journal of Health and Healing

Počet přečtení: 3764
Datum: 9. 5. 2011