Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přináší nadbytek bílkovin ve stravě nějaký problém?

Většina bílkovin konzumovaných u nás a v rozvinutých zemích je živočišného původu, to znamená, že spolu s bílkovinami přijímáme stravou také hodně cholesterolu a nasycených tuků. Lidé si často neuvědomují, že u masa a mléčných výrobků 50 až 85 procent energie pochází z tuků.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Nadbytek cholesterolu a především nasycených tuků podporuje rozvoj aterosklerózy, tj. zužování a tvrdnutí životně důležitých tepen. Tento proces pak urychluje stárnutí a zkracuje život.

Postupný přechod na stravu založenou na živočišných bílkovinách vyústil ve snížení věku dospívání děvčat i chlapců. Tak od roku 1850 do 1990 průměrný věk první menstruace u dívek klesl z 17,5 let na 11,9 let.

Strava obsahující hodně bílkovin zhoršuje vytrvalost. V jídelníčku dnešních atletů je proto kladen podstatně větší důraz na sacharidy než na bílkoviny.

Nadměrná konzumace bílkovin představuje přílišnou zátěž pro ledviny. Nemoci ledvin jsou u nás stále rozšířenější.

Strava obsahující hodně bílkovin se podílí na rozvoji osteoporózy. Zpracování nadbytku bílkovin vyžaduje vápník, který si organismus bere z kostí.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 5578
Datum: 7. 3. 2009