Dusičnany, infekce a žluklé tuky ničí účinky vitamínu A | Prameny zdraví

Dusičnany, infekce a žluklé tuky ničí účinky vitamínu A

Aktivní štítná žláza hraje v přeměně karotenu na vitamín A nezastupitelnou roli. Vysoká hladina dusitanů v těle narušuje její aktivitu a činí tuto přeměnu nemožnou. Dusičnany nalézající se v umělých hnojivech se v žaludku mění na dusitany, které zpomalují aktivitu štítné žlázy. Dusitany současně ničí vlastní zásoby vitamínu A v těle.

Dusičnany, infekce a žluklé tuky ničí účinky vitamínu A

Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Rady lékaře

Onemocnění trávicího traktu nebo jater, případně infekce, narušují naši schopnost využívat vitamín A. Hodnota vitamínu A obsaženého v potravě se ztrácí, jestliže tuk, ve kterém je obsažen, je žluklý. Proto je např. nutné skladovat rybí tuk vždy v chladničce. Rostliny, které obsahují provitamín A, jej v procesu vaření neztrácejí, protože vitamín A není rozpustný ve vodě.

Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".

Počet přečtení: 3 682 Datum: 15. 3. 2011