Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Devět faktorů, které mohou ovlivnit vaši hladinu vit. D

Tvorba a metabolismus vitaminu D v těle závisí na mnoha vysoce komplexních biochemických procesech. V následujících řádcích uvádíme přehled proměnných, které ovlivňují tyto pochody v organismu.
|
Typ článku: Články

Zeměpisná šířka. Čím blíže žijete severnímu či jižnímu pólu, tím nižší úhel dopadu slunečních paprsků v zimě. V takových polohách je pro člověka obtížné syntetizovat vlastní vitamin D, vzhledem k tomu, že množství ultrafialového záření je snížené. Ke tvorbě vitaminu D v těle dochází, když na pokožku dopadají sluneční paprsky. Když jsou navíc dny krátké a počasí chladné, bývá většina těla pokryta vrstvami teplého oblečení - a není tak slunci vůbec vystavena.

Znečištění. To, jak je vzduch v oblasti, ve které žijete, znečištěn, ovlivňuje množství ultrafialového záření, jež vás může zasáhnout.

Krémy na opalování. Brání krémy na opalování tvorbě vitaminu D? Teoreticky je to možné. Většina lidí je však užívá pouze sporadicky. Pokud k tomu dojde, pak nebývá vrstva krému obvykle tak silná, aby zabránila dopadu ultrafialového záření na pokožku.

Barva kůže. Máte-li tmavou pokožku, potřebujete na sluníčku strávit více času, má-li se vytvořit vitamin D.

Teplota kůže. Za chladného počasí vytváří organismus méně vitaminu D než za slunečného a horkého dne. Tvorba vitaminu D je na prohřáté pokožce snazší.

Tělesná hmotnost. Vědecký výzkum naznačuje, že obezita je spojena s nižšími hladinami vitaminu D v těle. Dostupný vitamin D je navíc hůře využitelný.

Věk. Jak organismus stárne, je pro něj stále těžší vytvářet si vlastní vitamin D. Starší lidé mají současně sklon trávit více času v uzavřených prostorách a méně na sluníčku.

Stav střev. Kapacita vstřebat určitý výživový doplněk do krevního řečiště závisí na dobrém stavu střevního traktu. Crohnova choroba, celiakie a některá další onemocnění trávicího traktu mohou omezit schopnost využívání doplňků.

Funkce ledvin a jater. Tyto orgány hrají klíčovou roli při aktivaci a metabolismu vitaminu D. Pokud nefungují na sto procent, hladina vitaminu D se snižuje.

Z časopisu Harvard Health Letter, červenec 2011

Počet přečtení: 3654
Datum: 8. 4. 2020