Co se skrývá za živočišnou stravou
Naštěstí se šíří všeobecné uvědomění o možnostech řešení těchto problémů – nová perspektiva založená na chápání propojenosti a souvislosti všeho se vším. Když se podíváme na důsledky našich malých každodenních rozhodnutí v tomto širším globálním kontextu, pochopíme, že kořeny problémů i cesty, jak jim čelit, jsou v možnostech každého z nás.
Přeneseme-li tuto perspektivu na oblast výživy, zjistíme, že přechod od stravy založené na rostlinných produktech ke stravě převážně živočišné, ke kterému došlo během tohoto století, měl dalekosáhlé následky. Severoameričané např. spotřebovali v roce 1985 o polovinu méně obilovin a brambor, o třetinu více mléčných výrobků, o polovinu více hovězího masa a o 280 % více drůbeže oproti přelomu století. Tento posun stravovacích návyků vyústil ve stravu, která obsahuje o třetinu více tuků, a o pětinu méně uhlohydrátů oproti přelomu století, ve stravu, jejíž úroveň spotřeby bílkovin někdy i vícenásobně přesahuje doporučené dávky a potřeby našeho organismu.
Zvýšená poptávka po živočišných produktech vedla k rozsáhlému přerozdělování zdrojů, podpořila degeneraci globálních ekosystémů a mnohdy zcela rozvrátila a vytlačila domorodé kultury po celém světě. Vliv takto změněné stravy na lidské zdraví je ničivý.
Při podrobném zkoumání těchto problémů zpět k jejich jádru, které spočívá v našich stravovacích návycích – naší spotřebě masa, drůbeže a mléčných výrobků – uvidíme, že ozdravění naší výživy může výrazně ovlivnit ozdravění Země a vytvořit udržitelný svět pro naše děti.
Odčerpávání zdrojů
Pěstování krmiv k produkci živočišné stravy pro velký počet lidí vyžaduje spotřebu velkého množství půdy, vody a energie. Např. v USA se tak jedna třetina všech přírodních surovin, včetně fosilních paliv, spotřebuje na živočišnou výrobu.
Ztráty při využívání obilnin pro živočišnou výrobu: bílkovin 90 %, sacharidů 99 %, vlákniny 100 %
Využití půdy
- Jaká část z celkové plochy Země je využívána jako pastviny? Polovina.
- Jaká část z celkové plochy obdělávatelné půdy v USA se používá na pěstování pícnin? 64 %
- Jaká část z celkové plochy obdělávatelné půdy v USA se používá na pěstování ovoce a zeleniny? 2 %
Spotřeba obilnin
- Jaké množství sóji z produkce USA spotřebují hospodářská zvířata? 90 %
- Jaké množství kukuřice z produkce USA spotřebují hospodářská zvířata? 80 %
- Jaké množství obilnin z produkce USA spotřebují hospodářská zvířata? 70 %
- Jaké množství obilnin z celkové světové sklizně spotřebují hospodářská zvířata? 50 %
Spotřeba energie
- Množství kalorií z fosilních paliv spotřebované na výrobu jedné kalorie dodané v bílkovinách hovězího masa: 78
- Množství kalorií z fosilních paliv spotřebované na výrobu jedné kalorie dodané v bílkovinách sójových bobů: 2
- Jaká část z celkového množství spotřeby energie v americkém zemědělství je určena na chov hospodářských zvířat? Téměř polovina
Spotřeba vody
- Která činnost si vyžaduje více než polovinu celkové spotřeby vody ve Spojených státech? Živočišná výroba
- Za jak dlouhou dobu spotřebuje jeden člověk při sprchování (pětiminutová sprcha pětkrát týdně s průtokem 4 litry vody za minutu) 5 200 litrů vody: za jeden rok
Státní dotace
- Jak vysoké jsou roční dotace na zavlažování pro pěstitele hospodářských zvířat v USA? 500 milionů – 1,5 miliardy dolarů
- Jakou částkou celkem dotují ročně vlády EHS průmysl živočišné výroby a pěstování pícnin? 120 miliard dolarů
- K čemu vede dumping na vysoce dotované přebytky evropských zemí prodávané za snížené ceny v méně rozvinutých zemích? Místní zemědělci nejsou schopni konkurence – zemědělská výroba a sociální struktury jsou narušeny.
Populace
V současnosti tak na světě žije: lidí 5,4 miliardy, hovězího dobytka 1,3 miliardy, prasat, ovcí, koz, koní, bizonů a velbloudů celkem 2,7 miliard, drůbeže 11 miliard.
Rozložení zdrojů potravin a hladu ve světě
Hlad ve světě je bolestný, neúprosný a – zbytečný. V současné době by Země dokázala uživit dvojnásobek lidí. Zatímco miliony lidí hladovějí, krmí se polovinou světové sklizně obilnin hospodářská zvířata. V roce 1984, když denně umíraly tisíce Etiopanů hladomorem, Etiopie i nadále pěstovala a vyvážela do Velké Británie a jiných evropských států obilniny v hodnotě milionů dolarů.
- Kolik lidí zemře během jednoho roku následkem podvýživy a hladovění? 20 milionů
- V jakém intervalu umírají na Zemi děti následkem podvýživy a hladovění? 2,3 vteřiny
- Kolik lidí by uživily obilniny a sója, které se použijí k výrobě takového množství masa, drůbeže a mléčných výrobků, které sní za rok průměrný Američan? 7.
- Kolik lidí by uživily půda, voda a energie uvolněné z živočišné výroby, kdyby Američané snížili svůj přísun masa o pouhých 10 %? 100 milionů.
Životní prostředí
Eroze půdy
Přetěžování půdy má za důsledek soustavné ubývání vrstvy úrodné půdy. Zvolna mizí to, co je nejzákladnějším předpokladem pro výrobu potravin. Konkurenční boj farmáře nutí, aby používaly takové (levnější) výrobní metody, které nechávají půdu nechráněnou proti erozi, nebo aby intenzívně využívali i takové půdy, které se snadno vyčerpají.
- Jaké jsou současné roční ztráty úrodné zemědělské půdy v USA? Více než 5 miliard tun.
- Jakou část z původní úrodné zemědělské půdy v USA již nelze kvůli erozi půdy využívat? Jednu třetinu.
- Jaká je ztráta úrodné půdy připadající na výrobu 1 kg kvalitního hovězího masa (z pícninami krmeného dobytka)? 35 kg.
- Jak dlouho trvá, než se vytvoří 2,5 cm úrodné prstě? 200-1000 let.
- Jaká je historická příčina zániku mnoha velkých civilizací? Vyčerpání půdy.
Rozrůstání pouští
Příliš intenzivní využívání půdy spojené s vyčerpáváním suchých, polosuchých a mírně suchých ekosystémů vedlo ke vzniku pouští. Tím došlo k největší masové migraci ve světové historii. Do konce tohoto století bude tak více než polovina světové populace žít ve městech.
- Kolik půdy ročně ztratí na Zemi svou úrodnost, protože se přemění na poušť? 52 milionů akrů
- Kolik procent pevniny Země je postiženo vznikem pouští? 29 %
- Jaké jsou hlavní příčiny vzniku pouští: přílišné spásání dobytkem, nadměrná kultivace půdy, nedokonalé zavlažovací techniky, kácení lesů, bránění obnově lesů.
- Jaký je základní ničivý faktor: produkce dobytka
Deštné pralesy
Odhaduje se, že každoročně ubyde asi 187 tis. km2 deštných pralesů. To s sebou mj. nese vyhubení asi tisíce druhů rostlin a živočichů.
Ve Střední Americe zničilo pasení dobytka více deštných pralesů než jakákoliv jiná lidská činnost. 90 % nových dobytčích rančů v povodí Amazonky skončí ani do osmi let svou funkci – s půdou vyčerpanou nadměrným spásáním.
- Jaká je peněžitá hodnota sklizně z přirozené produkce jednoho hektaru deštného pralesa za padesát let? 6 330 dolarů.
- Jakou peněžitou hodnotu má padesát let pastvy dobytka na jednom hektaru půdy z vykáceného a vypáleného deštného pralesa? 2 960 dolarů.
Globální oteplování
Živočišná výroba se v současné době významně podílí na emisích dvou nejdůležitějších plynů způsobujících globální oteplování – na emisích kysličníku uhličitého a metanu. Řízek, který nic netušíc sníme, tak má přibližně stejný vliv na globální oteplování jako jízda autem na vzdálenost 35 km.
Kysličník uhličitý
Spalování fosilních paliv se podílí asi dvěma třetinami na světových emisích kysličníku uhličitého. Miliony tun fosilních paliv a miliony akrů tropických deštných pralesů se ročně spalují kvůli pěstování dobytka a jiných hospodářských zvířat.
- Jaké množství fosilních paliv se spálí kvůli vyprodukování hovězího masa, které za rok spotřebuje průměrná čtyřčlenná rodina? 800 litrů
- Kolik kysličníku uhličitého vznikne při spálení 900 litrů fosilních paliv? 2 tuny.
- Kolik kysličníku uhličitého unikne do atmosféry díky ročnímu používání automobilu průměrným Američanem? 2,5 tuny.
Metan
Metabolické procesy dobytka způsobují emise velkých množství metanu. Kráva vyprodukuje 0,5 kg metanu na každý kg masa, který nám poskytne.
- Kolik metanu vyprodukuje za rok dobytek na celém světě? 100 milionů tun.
- Jakou část z celkových světových emisí metanu můžeme přímo přičíst na vrub chovu hovězího dobytka? 20 %.
Zdraví
Odhaduje se, že asi 68 % všech nemocí má nějakou spojitost s našim jídelníčkem. Pozorováním lidí, kteří jsou trvale na nízkotučné stravě bez živočišných produktů, se zjistilo, že tímto typem stravování lze např. následujícím závažným chorobám lze, dají se jím léčit a někdy i vyléčit:
rakovina prsu - rakovina prostaty - rakovina tlustého střeva - choroby srdce a cév - vysoký krevní tlak -mozková mrtvice - artróza - astma - zácpa - osteoporóza - cukrovka - hypoglykémie - choroby ledvin -žlučníkové kameny - impotence - obezita - žaludeční vředy - salmonelóza - trichinóza
- Jaká je pravděpodobnost úmrtí na infarkt myokardu u člověka, který nejí maso? 15 %.
- Jaká je pravděpodobnost úmrtí na infarkt myokardu u člověka, který nekonzumuje maso, mléčné výrobky ani vejce? 4 %.
- Jaká je pravděpodobnost úmrtí na infarkt myokardu u muže, který se živí převážně stravou živočišného původu? Více než 50 %.
- O kolik se zvýší průměrně hladina cholesterolu v krvi, jíme-li denně jedno vejce? O 12 %.
- O kolik se zvýší riziko infarktu při dvanáctiprocentním zvýšení cholesterolu v krvi? O 24 %.
- Jaká je doporučená denní dávka cholesterolu? Žádný, tělo si ho vytváří samo.
- Kolik cholesterolu obsahují luštěniny, obilí, ovoce, zelenina, ořechy, semena? Žádný.
- Kolikrát je vyšší riziko rakoviny prsu u žen, které konzumují jedno vejce denně oproti ženám, které sní jedno vejce týdně? 2,8 krát.
- Kolikrát je vyšší riziko rakoviny prsu u žen, které jí maso, mléko, mléčné výrobky nebo vejce denně, oproti ženám, které je jí občas? 3,6 krát.
- Průměrné měřitelné řídnutí kostí u ženy, která jí maso, ve věku 65 let: 35 %.
- Průměrné měřitelné řídnutí kostí u ženy vegetariánky: 18 %.
Kontaminace potravin
Díky konkurenčním tlakům volí zemědělci takové výrobní metody, které sice zvyšují produkci, ale na úkor kvality výrobků.
- Které potraviny jsou hlavním zdrojem pesticidů? Maso, drůbež a mléčné výrobky.
- Jaká část z celkového množství podávaných antibiotik ve Spojených státech se podává hospodářským zvířatům? 50 %.
- Kolik procent dobytka a drůbeže pěstované ve Spojených státech má po celý život pravidelný přísun antibiotik? 80 %.
- Kolik zvířat se testuje na obsah zbytků toxických chemikálií? Jedno z 250 000.
- Kolikrát vyšší je průměrná kontaminace mateřského mléka u žen nevegetariánek oproti vegetariánkám? 35krát.