Strava, antioxidanty a astma
Ze studie, které se zúčastnilo přes sto tisíc dospělých osob žijících v Indii, vyplývá, že ti, kdo maso konzumovali denně nebo dokonce i jen příležitostně, byli významně náchylnější k astmatu než ti, kdo ze svého jídelníčku maso i vejce zcela vyloučili.
Vejce je společně se sodou spojováno s astmatickými záchvaty u dětí a s dýchacími potížemi, jako je sípání, krátkodechost a kašel vyvolaný náročnějším pohybem. Vyřazení vajec a mléka z jídelníčku nemocných dětí přineslo zlepšení funkce plic, a to už během osmi týdnů.
Jakým způsobem váš jídelníček ovlivňuje záněty dýchacích cest? Mezi výstelkou respiračního traktu a okolním vzduchem je tenká vrstva tekutiny, která tyto orgány oblévá. Představuje první linii obrany proti volným radikálům způsobujícím astmatickou hypersenzitivitu dýchacích cest, stažení dýchacích cest a produkci hlenu. A proti těmto volným radikálům bojuje právě pomocí antioxidantů získaných z ovoce a zeleniny.
Vedlejší produkty oxidace mohou být měřeny ve vydechovaném vzduchu a jsou významně nižší, pokud se zkoumaný jedinec posune v jídelníčku směrem k rostlinné stravě.
Ale pokud jde o antioxidanty, proč nestačí brát je v doplňcích stravy? Spolknout pilulku je přece mnohem jednodušší než chroupat celé jablko.
Důvod je jednoduchý: doplňky zřejmě nefungují. Studie opakovaně prokázaly, že doplňky stravy s antioxidanty nemají žádný pozitivní vliv na dýchací obtíže nebo problémy s alergií, a v důsledku toho je nutné zdůraznit význam konzumace skutečné potravy oproti polykání pilulek, ve kterých jsou obsaženy jen jednotlivé komponenty.
Např. z harvardského výzkumu vyplynulo, že ženám, které získávaly vysokou hladinu vitaminu E ze stravy bohaté na tento prvek, hrozilo skoro o polovinu nižší riziko astmatu než u těch, které vitamin E ve stravě nepřijímaly. Avšak ženy, které tento vitamin doplňovaly pomocí pilulek, z toho neměly sebemenší prospěch.