Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co je to stres?

Ke stresu dochází v každé situaci, která od nás vyžaduje přizpůsobení se změně. Stres spojený s vítězstvím v soutěži, zvýšením platu nebo povýšením v nás vyvolá pocit silné radosti.
|
Typ článku: Rady lékaře

Jiné stresy sice možná nejsou tolik vzrušující, nicméně jsou rovněž schopné vyvolat silný pocit uspokojení, ať už je to třeba romantický večer, pochvala od spolupracovníka či dobré vysvědčení u dítěte. Další stresy vyvolávají zase spíše únavu, třebaže samy o sobě nejsou ničím záporným (např. svatba či větší rodinná oslava). A pak jsou samozřejmě stresy, které pro nás mohou být značně vyčerpávající – např. výpověď ze zaměstnání, rozvod či smrt někoho blízkého.

Přemíra stresu je dnes považována za spoluviníka téměř všech nejčastěji se vyskytujících onemocnění – srdečního infarktu, vysokého krevního tlaku, žaludečních vředů, bolestí hlavy, bolestí zad, astmatu a dokonce i rakoviny. Na druhé straně nepřítomnost stresu může být také důvodem únavy, nudy, nespokojenosti, apatie a deprese. Je důležité najít vyváženost mezi oběma extrémy.

Zdraví, to je schopnost přizpůsobit se stresu, který nám přináší život. Zdraví lidé našli ten správný způsob, jak se vyrovnávat s každodenním stresem.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 3149
Datum: 1. 10. 2009