Brambory | Prameny zdraví

Brambory

Jam

Bílý jam, tak jako ostatní podobné hlízy s tímto názvem, je v mnohých tropických regionech základní potravinou. Jam obsahuje velké …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Maniok

Hlíza keře, který se pěstuje v tropických oblastech Ameriky, Afriky a Asie. Jí se vařený jako brambory a pro mnohé obyvatele zemí …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Brambor

Francisco Pizzaro přivezl brambory z Peru do Sevilly v roce 1543, a protože se velmi dobře ujaly, rychle se rozšířily po celém …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Povijnice jedlá

Španělé přivezli povíjnici jedlou z Haiti do Evropy, odkud se následně rozšířila do celého světa. V hlíze povíjnice jedlé jsou …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Proč je dobré brambory nejprve uvařit ve slupce a teprve potom je nakrájet?

Když brambory nejprve nakrájíte a potom vaříte – a to ještě ve slané vodě – draslík z nich se vyplaví do vody a do brambor se …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Poradna výživy

Brambory na žaludek

V roku 1534 přistál v Seville Francisco Pizzaro a vyložil tam první hlízy brambor z Peru - a protože se brambory snadno pěstovaly, …

Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie