Banány v pomerančové omáčce | Prameny zdraví

Banány v pomerančové omáčce

Šťáva z půlky malého citrónu, 2 pol. lžíce nízkotučného margarínu, 4 banány; pomerančová omáčka: 1/4 hrnku čerstvého pomerančového džusu, 1 pol. lžíce medu, 1 pol. lžíce nízkotučného margarínu, 1/4 hrnku sušených rozinek, špetka muškátového oříšku

Banány v pomerančové omáčce

Rubrika: Moučníky, dezerty | Typ článku: Recepty

Rošt v troubě na pečení umístíme asi 15 cm od zdroje tepla nebo do nejvyšší polohy, předehřejeme troubu na 180 oC. Oloupeme banány a rozkrojíme je podélně i napříč, uložíme do nádoby na zapékání nakrojenou stranou vzhůru. Banány jemně potřeme nízkotučným margarínem a přelijeme citrónovou šťávou. Pečeme 5 minut v troubě, dokud nejsou měkké a lehce zahnědlé.

Před podáváním polijeme připravenou omáčkou a zapékáme ještě 3 minuty. Podáváme přímo v nádobě, ve které jsme pokrm připravovali.

Příprava omáčky: Pomerančový džus, med, margarín a rozinky smícháme na malé pánvi na středním příkonu tepla. Vaříme 5 minut. Občas promícháme. Dochutíme muškátovým oříškem.

Poznámka kuchaře: Banány nikdy neskladujte v ledničce, ale při pokojové teplotě, v suchu, nejlépe ve tmě. Pokud jsou banány na pohled trochu přezrálé (nikdy však plesnivé nebo shnilé), připravte si z nich náš dezert. Je opravdu skvělý.

Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.

Počet přečtení: 2 697 Datum: 13. 12. 2013