Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Alkohol: Proč ne?

Kdybyste měli psa, který by pokousal každého třetího člověka, jenž by k vám přišel, nechali byste si ho?
Rubrika: Závislosti
|
Typ článku: Poradna výživy

Značné procento lidí, kteří užívají alkohol s mírou a pouze pro společenské účely, se stane na alkoholu závislým. Ve Spojených státech se přibližně 30 % dospělých osob setkalo během svého života s „poruchou způsobenou užíváním alkoholu“. Nadměrné pití alkoholu vede k tisícům úmrtí ročně a zkracuje život zemřelých v průměru o 30 let. Alkohol je nejčastěji užívanou návykovou látkou. Alkoholické nápoje jsou legální, společensky přijatelné a relativně levné – nikoliv však neškodné.

Otřesné studie

Podle nové analýzy 87 studií byly zde uváděné přínosy alkoholu pro zdraví srdce a dlouhověkost ve všech studiích kromě šesti „silně předpojaté“, v nejlepším případě „nejisté“. U mnoha studií stála v pozadí alkoholová lobby, zbývající studie žádný přínos neprokázaly. Doporučení v některých zemích (např. USA či Anglie) dnes již uvádějí, že „neexistuje bezpečná míra“ konzumace alkoholu a že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko některých druhů rakoviny. Při míře běžné při společenském pití (dokonce i při míře považované za bezpečnou pro řízení) alkohol vyvolává prudký nárůst destruktivní aktivity volných radikálů, která souvisí s celou řadou chronických onemocnění, včetně poškození jater.

Účinky na tělo a mozek

Molekuly alkoholu jsou malé a rozpustné v tucích i ve vodě. Snadno pronikají téměř do všech částí těla. Alkohol dráždí sliznici trávicího traktu a zvyšuje riziko rakoviny úst a jater, žaludečních vředů, zánětu slinivky břišní a zánětu žaludku. Rozsáhlá analýza ukázala, že u žen, které si dají jen tři skleničky týdně, se výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu.

V malých dávkách působí alkohol jako stimulant, ve středních a vysokých dávkách naopak tlumí mozkovou činnost (a je klasifikován jako depresivum). Již v malých dávkách ale alkohol poškozuje mozek: zpomaluje se reakční doba, úsudek je zastřený, zvyšuje se chybovost, to vše, aniž by si konzument alkoholu zhoršení svého stavu uvědomoval. Možná i to je jeden z důvodů, proč je alkohol spojován se 40 % pracovních úrazů a 50 % všech smrtelných úrazů při řízení.

Čelní mozkový lalok, centrum pro emoce a plánování, je obzvláště náchylný k poškození alkoholem.

Poznatkům článků o tzv. francouzském paradoxu, které vyzdvihovaly prospěšnost alkoholu pro zdraví srdce, se dostalo velké pozornosti. Nižší úmrtnost na srdeční choroby u Francouzů souvisela s jejich nízkou spotřebou nasycených tuků (a vysokou spotřebou zdravějších tuků po dobu více než 30 let), nikoli s konzumací vína (jak se dlouhá léta mylně uvádělo – a někde ještě uvádí).

Dr. Robert Superko, bývalý ředitel Institutu pro cholesterol, genetiku a srdeční choroby v kalifornském Berkeley, poznamenává, že „vyhýbání se alkoholu spolu se zvýšenou fyzickou aktivitou a vyloučením jednoduchých cukrů z jídelníčku by mělo být součástí každé strategie na snížení nadváhy a obezity. Alkohol je totiž mj. i velmi kalorický. Sklenka vína obsahuje tolik kalorií jako tyčinka Snickers – tedy zhruba tolik, kolik jich spálíme při jednom kilometru chůze.“

Užíval Ježíš alkoholické nápoje?

V naší kultuře si pod vínem obvykle představíme kvašený alkoholický nápoj. Řecké slovo pro víno (oinos) může znamenat jak zkvašenou, tak nezkvašenou šťávu. Ježíš pil nezkvašenou šťávu. Proměnil galony vody ve sladkou, čerstvou nezkvašenou hroznovou šťávu (Jan 2,1-11). Takové nápoje byly mezi starými lidmi vysoce ceněny a měly Boží požehnání (Izajáš 65,8). Písmo naopak opakovaně varuje před alkoholem, viz například: „A nakonec uštkne jako had a štípne jako zmije“ (Přísloví 23,32).

Ochrana bez problémů

Adventistické zdravotní studie prokázaly, že strava bohatá na antioxidanty a vlákninu z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a ořechů či semen, plus pravidelný pohyb zlepšují funkci srdce a imunitního systému, snižují stres a vysoký krevní tlak i riziko mrtvice, demence či rakoviny. Přidává také roky kvalitního života.

Pro optimální zdraví užívejte víno v podobě celých hroznů, případně nekvašené šťávy z hroznů. To je nepochybně nejbezpečnější, nejmoudřejší a nejzdravější způsob, jak přijímat zdraví prospěšné látky z hroznového vína.

Vicki Griffin, Lifestyle Matters

Počet přečtení: 457
Datum: 2. 5. 2025