Alkohol: Proč ne?
Značné procento lidí, kteří užívají alkohol s mírou a pouze pro společenské účely, se stane na alkoholu závislým. Ve Spojených státech se přibližně 30 % dospělých osob setkalo během svého života s „poruchou způsobenou užíváním alkoholu“. Nadměrné pití alkoholu vede k tisícům úmrtí ročně a zkracuje život zemřelých v průměru o 30 let. Alkohol je nejčastěji užívanou návykovou látkou. Alkoholické nápoje jsou legální, společensky přijatelné a relativně levné – nikoliv však neškodné.
Otřesné studie
Účinky na tělo a mozek
V malých dávkách působí alkohol jako stimulant, ve středních a vysokých dávkách naopak tlumí mozkovou činnost (a je klasifikován jako depresivum). Již v malých dávkách ale alkohol poškozuje mozek: zpomaluje se reakční doba, úsudek je zastřený, zvyšuje se chybovost, to vše, aniž by si konzument alkoholu zhoršení svého stavu uvědomoval. Možná i to je jeden z důvodů, proč je alkohol spojován se 40 % pracovních úrazů a 50 % všech smrtelných úrazů při řízení.
Čelní mozkový lalok, centrum pro emoce a plánování, je obzvláště náchylný k poškození alkoholem.
Poznatkům článků o tzv. francouzském paradoxu, které vyzdvihovaly prospěšnost alkoholu pro zdraví srdce, se dostalo velké pozornosti. Nižší úmrtnost na srdeční choroby u Francouzů souvisela s jejich nízkou spotřebou nasycených tuků (a vysokou spotřebou zdravějších tuků po dobu více než 30 let), nikoli s konzumací vína (jak se dlouhá léta mylně uvádělo – a někde ještě uvádí).
Dr. Robert Superko, bývalý ředitel Institutu pro cholesterol, genetiku a srdeční choroby v kalifornském Berkeley, poznamenává, že „vyhýbání se alkoholu spolu se zvýšenou fyzickou aktivitou a vyloučením jednoduchých cukrů z jídelníčku by mělo být součástí každé strategie na snížení nadváhy a obezity. Alkohol je totiž mj. i velmi kalorický. Sklenka vína obsahuje tolik kalorií jako tyčinka Snickers – tedy zhruba tolik, kolik jich spálíme při jednom kilometru chůze.“
Užíval Ježíš alkoholické nápoje?
Ochrana bez problémů
Pro optimální zdraví užívejte víno v podobě celých hroznů, případně nekvašené šťávy z hroznů. To je nepochybně nejbezpečnější, nejmoudřejší a nejzdravější způsob, jak přijímat zdraví prospěšné látky z hroznového vína.
Vicki Griffin, Lifestyle Matters