Zrní redukuje riziko cukrovky | Prameny zdraví

Zrní redukuje riziko cukrovky

Podle výsledků nové studie přináší konzumace celých zrn (a výrobků z nich) – jako je rýže natural, pšenice, oves, ječmen či kukuřice – ochranu před onemocněním cukrovkou. Muži, kteří konzumovali hodně celozrnných výrobků, měli nižší riziko cukrovky než muži, kteří konzumovali většinou rafinované obiloviny (které se nalézají např. v bílém pečivu, špagetách, těstovinách či bílé rýži).

Zrní redukuje riziko cukrovky

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Tým vědců analyzoval jídelníčky a životní styl téměř 43 000 zdravých mužů, které sledoval po dobu dvanácti let. Na konci studie mělo cukrovku 1 197 mužů. Ti muži, kteří konzumovali nejméně celozrnných obilovin, měli o 60% vyšší riziko cukrovky oproti mužům, kteří konzumovali nejvíce celozrnných obilovin denně.

American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:535-540

Počet přečtení: 4 020 Datum: 1. 1. 1970