Hypoglykémie
Jasnozřiví lékaři naší doby klasifikují překvapivý počet duševních a tělesných poruch pod názvem hypoglykémie.
Podle některých z nich tato choroba způsobuje utrpení až polovině populace, doktor Alan H. Nitler dokonce neváhá prohlásit, že mění v noční můru životy skoro osmdesáti procent všech lidí.
Dr. Gyland uvádí: „Neexistuje dnes pravděpodobně žádná jiná nemoc, která způsobuje tolik utrpení, nehod, rozvrácených rodin a sebevražd a takové časové ztráty jako hypoglykémie.“
Co je to hypoglykémie?
Jaké jsou příznaky hypoglykémie?
Dr. Stephen Gyland studoval stravovací návyky více než šesti set svých pacientů, u kterých zjistil hypoglykémii:
- 86 % z nich trpělo nekontrolovatelnou touhou po bílém pečivu, těstovinách, pizze, sladkostech apod.
- 84 % z nich pilo dva až dvacet šálků kávy denně,
- 71 % pilo dva až osm šálků čaje denně.
Těchto šest set osob pociťovalo celou řadu neurčitých chorobných příznaků, které je přivedly do ordinací početných lékařů, ovšem bez toho, že by jim tyto návštěvy přinesly trvalejší úlevu. 94 % z nich trpělo nervozitou, 89 % vznětlivostí, 87 % vyčerpáním, 86 % zažívalo období slabosti a velké únavy, 77 % trpělo depresemi, 71 % bolestmi hlavy, 69 % poruchami trávení, 50 % nerozhodností, 47 % nekontrolovaným asociálním chováním, 43 % alergiemi, 42 % nedostatečnou schopností koncentrace, 23 % různými fóbiemi, atd.
Zkušený lékař pojme podezření na hypoglykémii, jsou-li přítomny tři příznaky:
- úzkost – nevysvětlitelný pocit strachu
či úzkosti, který se může zakládat na jakémkoliv logickém i nelogickém
myšlenkovém postupu,
- nekontrolovatelná potřeba jíst, často i uprostřed noci,
- náhlé anebo periodicky se opakující proměny osobnosti – často nevysvětlitelné výkyvy nálad, poruchy chování, sklon k násilnostem, pocity nenávisti a hluboké antipatie, které se objevují bez zřejmé příčiny často i u osoby, která je jinak známá svou morálností, laskavostí, dobrým srdcem a sympatiemi k druhým.
Rovněž obtíže provázející manželské soužití – nedostatek lásky, nevěra, nezájem, vznětlivost, sklon k násilnostem, změny osobnosti – jsou velmi často příznaky hypoglykémie. Každý manželský pár, který pomýšlí na rozvod, by se měl podrobit testu vyprovokované hypoglykémie, pokud jsou on či ona (pravděpodobně oba) vyčerpáni a projevují se divokým a nesmiřitelným temperamentem. (Děti vyrostly, ale nezmoudřely. Tráví ještě stále svůj den konzumací limonád, kávy, koláčků a špaget. Jejich stále přítomná agresivita se nyní obrací zcela na partnera.)
Hypoglykémii lze objektivně prokázat tzv. testem vyprovokované hypoglykémie.
Jaké jsou příčiny hypoglykémie?
Hypoglykémie je v těsném vztahu k životnímu stylu, který je v oblasti výživy založený zejména na nadměrné konzumaci rafinovaných, nevyvážených a stimulujících produktů – jako jsou rafinované uhlohydráty, maso, kofein.
STRESY VÝŽIVOVÉ
Mezi rafinované uhlohydráty patří: cukr, bílá mouka, výrobky z rafinované kukuřičné mouky a všechny produkty, jichž jsou tyto suroviny hlavní součástí – bonbóny, džemy, marmelády, limonády, bílý chléb, těstoviny, špagety, pizza, koláče, sušenky, omáčky, dorty, atd. Patří mezi ně i alkohol, bílá rýže a všechny rafinované obiloviny.
Vědci přinesli četné důkazy o těsných vztazích, které existují mezi stravou a osobností člověka – jeho chováním rodinným a sociálním. Nemůžeme se divit poruchám chování ve společnosti, ve které jsou základními potravinami rafinované či koncentrované uhlohydráty, rafinované obiloviny (které pozbyly všech vitálních prvků, které umožňují dobrou funkci jater a jejichž nedostatek vlákniny s sebou nese příliš rychlou absorpci a tedy náhlý a příliš velký příliv cukru do krve), živočišné bílkoviny, nasycené tuky a kofein, droga, pod účinky jejíhož opakovaného požívání cítí člověk charakteristické příznaky tělesného a duševního vyčerpání.
STRESY FYZICKÉ
STRESY EMOČNÍ
STRESY CHEMICKÉ
Chemické stresory jsou kumulativní, často nebezpečnější v malých opakovaných dávkách než v jedné velké. V současné době používá potravinářský průmysl běžně 2 500 až 3 000 aditiv, což znamená, že průměrný konzument přijme potravou asi dva kilogramy chemických aditiv za rok.
Jak si můžeme s hypoglykémií poradit?
Hlavní charakteristikou přirozených potravin je, že kromě uhlohydrátů obsahují množství vitaminů, minerálů, vlákniny a vody. Uhlohydráty se v přírodě nikdy nenacházejí volně a izolovaně, ale jsou přírodou člověku vždycky nabízeny společně s řadou živin, které umožňují jejich metabolismus (např. vitaminy řady B) a které upravují úroveň jejich absorpce (vláknina).
Přirozené uhlovodany se tráví 4-10 hodin. Jsou-li přijímány ve dvou nebo maximálně třech jídlech, poskytují tak tělu konstantní příliv energie ve formě glukózy po dobu čtyřiadvaceti hodin. Nezatěžují přitom nadměrně endokrinní žlázy (slinivku, játra, nadledvinky).
Proto např. Nathan Pritikin tvrdí, že konzumace komplexních uhlohydrátů v přirozeném stavu eliminuje naprosto všechny příznaky hypoglykémie. I proto např. dr. Hoffer doporučuje pro vyléčení hypoglykémie zcela prostě přestat jíst veškeré rafinované potraviny.
NEMOC ŽIVOTNÍHO STYLU
Chceme-li dostat hypoglykémii pod kontrolu, záleží to zcela a jen na naší vůli. Hypoglykémie nás může fyzicky, morálně i intelektuálně zničit, může se však stát i začátkem našeho úplného osvobození.
S použitím materiálů z knihy Daniele Starenkyj „Le mal du sucre“, kráceno a upraveno.