Živočišné produkty jsou přece potřebné, nebudu mít nedostatek živin (plnohodnotných bílkovin)? | Prameny zdraví

Živočišné produkty jsou přece potřebné, nebudu mít nedostatek živin (plnohodnotných bílkovin)?

Je velmi dobře zdokumentováno, že se zvyšující se spotřebou potravin živočišného původu se zvyšuje výskyt celé řady nemocí. Tak např. i v průmyslovém Japonsku, kde na malé ploše žije obrovské množství lidí (tedy velký stres), mají obyvatelé podstatně méně infarktů a dožívají se podstatně vyššího věku než v řadě zemí západní Evropy – a než u nás.

Živočišné produkty jsou přece potřebné, nebudu mít nedostatek živin (plnohodnotných bílkovin)?

Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy

A to proto, že základem jídelníčku zůstává, i přes příklon k západní stravě, ke kterému zde v posledních desetiletích došlo, rýže, těstoviny, množství zeleniny, a hlavně proto, že japonská strava obsahuje podstatně méně tmavého masa, mléka a mléčných výrobků než strava naše.

Otázka obsahu esenciálních aminokyselin v rostlinných potravinách, a tedy i toho, zda jsou tyto potraviny zdrojem plnohodnotných bílkovin, byla během posledních deseti let rovněž vyřešena – stačí nahlédnout do tabulek výživových hodnot potravin a porovnat si zde uvedený obsah aminokyselin s jejich potřebami – každý si může ověřit, že rostlinné potraviny jsou plnohodnotným zdrojem plnohodnotných bílkovin; co však problémem je, to je nadbytek živočišných bílkovin v současné stravě. Výsledkem je mj. osteoporóza.

Ing. Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví

Počet přečtení: 2 008 Datum: 2. 10. 2007