Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vegetariánství a vitamín B12

Vitamín B12 je nepostradatelný pro lidský život, pro správné fungování každé buňky lidského těla. Živočišné výrobky jej obsahují hojně, v rostlinách se tento vitamín prakticky nenachází. Ještě dnes se mnozí lidé nechávají tímto faktem od čistě rostlinné stravy odradit. Fakt, že vegani nejenže přežívají, ale žijí dlouhými a zdravými životy, zůstává pro ně dosud záhadou.
|
Typ článku: Články

Vitamín B12 se ve skutečnosti vyskytuje poměrně hojně i v rostlinné říši, ovšem ve velmi malých množstvích. Je pozůstatkem aktivit baktérií, objevuje se všude tam, kde baktérie působily – na slupce nemytého ovoce, v masných a mléčných výrobcích, na našich zubech, v tlustém střevě a dokonce i v čisté vodě z vodovodního kohoutku. Takže – ačkoliv si jej rostliny samy nevyrábějí, čerstvé přirozené nerafinované rostlinné potraviny, na kterých mohou baktérie „pracovat“, jsou tímto vitamínem „kontaminovány“. (Rafinované a sterilizované potraviny jej ovšem obsahují daleko méně.) Nepatrná množství z potravy, vody a našich vlastních těl (např. zubů, pokud nejsou mimořádně čisté) jsou absorbována poměrně složitým způsobem na dolním konci tenkého střeva. (Určité množství vitamínu B12 vyprodukované v tlustém střevě může být pravděpodobně v této oblasti tenkého střeva též vstřebáno.) Tyto různé zdroje poskytují za přirozených podmínek - popsáno např. u venkovského obyvatelstva v Indii - dostatek vitamínu B12 potřebného k tomu, aby si vegani udrželi bez problému zdraví po celý život.

Lidé, kteří přecházejí na čistě rostlinnou stravu, se někdy dostávají do potíží, které nejsou ani tak způsobené nedostatečným příjmem B12 (pokud není jejich potrava příliš upravovaná a rafinovaná), jako spíše problémem absorpčním.

Nejběžnějším problémem z nedostatku B12 je perniciózní anémie, která není výsledkem nízkého příjmu, ale neschopnosti B12 využít. Toto onemocnění reaguje velmi rychle na injekce vitamínu B12. Pouze malé procento z těch lidí, kteří perniciózní anémií trpí, jsou vegani. Nedostatek vitamínu B12 může mít nepříznivý vliv na nervový systém a duševní výkonnost.

Průměrný člověk potřebuje asi jeden mikrogram vitamínu B12 denně (jeho vstřebatelnost je ovšem výjimečně nízká, proto se dnes při jeho suplementaci v tabletách doporučuje, a to zvláště u starších lidí, denní dávka 1000 mikrogramů vit. B12). Pokud se rozvine nedostatek, který není rozpoznán, může dojít již v řádu měsíců k nevratnému poškození (což je zvláště smutné, víme-li, že tomu lze snadno předejít).

Někteří přísní vegetariáni se mohou vystavit riziku nedostatku vitamínu B12, zvláště ti, kteří se takto začínají stravovat ve vyšším věku anebo mají již horší zdraví, ti, kteří dělají náhlé drastické změny ve svých stravovacích návycích či ti, jejichž předchozí výživa byla velmi chudá. Vzhledem k tomu, že tyto kategorie zahrnují poměrně velké množství lidí, uvádíme několik doporučení, kterých by se tito lidé měli přidržet:

  • Měňte svou dietu postupně, ne přes noc, nejsou-li pro to naléhavé lékařské důvody. Měňte svou stravu v průběhu týdnů, měsíců či dokonce roků, je-li její změna opravdu radikální.
  • Každý den jezte široký výběr nerafinovaných a neupravovaných jídel.

Během prvních měsíců a let čistě rostlinného jídelníčku si nechávejte občas změřit hladinu vitamínu B12. Dá se očekávat, že tato hladina bude postupně klesat a poté se stabilizuje na nové, nižší úrovni.

„Strict Vegetarians and the Vitamin B-12 Problem“, dr. Clemency Mitchell, CL London Newsletter

Počet přečtení: 186
Datum: 11. 3. 2025