Výživové návyky a riziko různých nemocí | Prameny zdraví

Výživové návyky a riziko různých nemocí

Vědecký výzkum se často zabývá účinkem nějaké konkrétní potraviny nebo živiny na zdraví a zdravotní vyhlídky člověka. Ve skutečnosti ale potraviny i živiny působí velmi komplexně a jejich účinky se doplňují, někdy dokonce násobí. Je proto dobré poohlédnout se po takových studiích, které zkoumají riziko onemocnění ve světle celkových stravovacích návyků.

Výživové návyky a riziko různých nemocí

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Rakovina prsu je dnes v rozvinutých zemích jednou z nejčastějších. I když víme, že faktory, jako je obezita, dědičné zatížení, doba menstruace či počet dětí riziko rakoviny prsu ovlivňují, tyto faktory je těžké, někdy i nemožné změnit. Stravu ale změnit lze!

Odhaduje se, že asi 33 procentům případů rakoviny prsu by bylo možno zabránit změnou jídelníčku. Dalších 20 % případů by pak odstranilo snížení konzumace alkoholu. Skupina britských vědců prošla výsledky 18 studií, které zkoumaly vztah stravy a rakoviny prsu. Zjistili, že zdravá strava a omezení konzumace alkoholických nápojů skutečně chrání před touto rakovinou.

Studie se zabývala stravovacími návyky více než 400 tisíc žen. Ženy, které konzumovaly hodně zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin, byly porovnávány se ženami, které se živily typickou západní stravou, charakterizovanou vysokým obsahem masa a živočišných produktů. Vyšší konzumace alkoholu zvyšovala riziko rakoviny prsu o 21 %. Ženy na zdravější stravě měly o 11 % nižší výskyt této rakoviny.

Am J Clin Nutr 2010 May;91(5):1294-302

Počet přečtení: 3 219 Datum: 14. 5. 2013