Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživová poradna

Ve kterých potravinách se nachází hodně vlákniny?

Velké množství vlákniny se nachází ve všech potravinách rostlinného původu. Když budete jíst různé ovoce, zeleninu, celozrnné...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Obsahují maso a mléčné výrobky nějakou vlákninu?

Většina lidí je velice překvapena tím, že potraviny živočišného původu neobsahují žádnou vlákninu. Protože maso, ryby, vejce...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Která jídla obsahují hodně soli?

K potravinám s vysokým obsahem soli patří nakládaná zelenina, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je doopravdy možné žít bez masa? A co potřeba bílkovin a dalších živin?

Žít bez masa lze docela snadno. Výživové doporučené dávky (VDD) pro dospělé v České republice uvádějí, že potřebujeme 60...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jak se dokáže žaludek vypořádat s rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?

Bílkoviny, tuky a sacharidy představují tři hlavní složky naší potravy. Jsou také hlavním zdrojem energie pro náš organismus....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je pravda, že některá jídla dokáží zpomalit proces trávení?

Jídla obsahující hodně tuků jsou v tomto směru nejhorší. Organismus nemůže strávit tuky, dokud nejsou alkalizované (převedené...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Co je špatného na bílém rohlíku s máslem a čajem k snídani?

Potřebujete něco, co obsahuje vlákninu. I když ji náš organismus není schopen strávit, vláknina vstřebává vodu při svém...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaké jsou nejškodlivější složky naší stravy?

Cukr. U některých lidí tvoří cukr až 20 procent denního příjmu energie. Rafinovaný cukr je zbaven vlákniny, a tedy nepředstavuje...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je vaření v páře opravdu tak zdravé?

Je. Do potravy se dostane nejméně tuku ze všech tepelných úprav. Vitamíny a minerály se nevyplaví do vody a zelenina si zachová...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Tipy, jak méně solit a zachovat jídlu chuť:

Nepřidávejte sůl během vaření, ale až těsně před dovařením, resp. servírováním. Část použité soli nahraďte bylinkami a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy