Výživová poradna

Co je to vláknina?
Pojmem vláknina jsou označovány části rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny žlázami trávicího traktu člověka. Chemicky...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Ve kterých potravinách se nachází hodně vlákniny?
Velké množství vlákniny se nachází ve všech potravinách rostlinného původu. Když budete jíst různé ovoce, zeleninu, celozrnné...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Obsahují maso a mléčné výrobky nějakou vlákninu?
Většina lidí je velice překvapena tím, že potraviny živočišného původu neobsahují žádnou vlákninu. Protože maso, ryby, vejce...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Která jídla obsahují hodně soli?
K potravinám s vysokým obsahem soli patří nakládaná zelenina, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Je doopravdy možné žít bez masa? A co potřeba bílkovin a dalších živin?
Žít bez masa lze docela snadno. Výživové doporučené dávky (VDD) pro dospělé v České republice uvádějí, že potřebujeme 60...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Jak se dokáže žaludek vypořádat s rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?
Bílkoviny, tuky a sacharidy představují tři hlavní složky naší potravy. Jsou také hlavním zdrojem energie pro náš organismus....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Je pravda, že některá jídla dokáží zpomalit proces trávení?
Jídla obsahující hodně tuků jsou v tomto směru nejhorší. Organismus nemůže strávit tuky, dokud nejsou alkalizované (převedené...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Co je špatného na bílém rohlíku s máslem a čajem k snídani?
Potřebujete něco, co obsahuje vlákninu. I když ji náš organismus není schopen strávit, vláknina vstřebává vodu při svém...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Jaké jsou nejškodlivější složky naší stravy?
Cukr. U některých lidí tvoří cukr až 20 procent denního příjmu energie. Rafinovaný cukr je zbaven vlákniny, a tedy nepředstavuje...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Je vaření v páře opravdu tak zdravé?
Je. Do potravy se dostane nejméně tuku ze všech tepelných úprav. Vitamíny a minerály se nevyplaví do vody a zelenina si zachová...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy