Vysoký glykemický index zvyšuje riziko cukrovky | Prameny zdraví

Vysoký glykemický index zvyšuje riziko cukrovky

Meta-analýza 24 studií zveřejněná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition potvrdila známou skutečnost – potraviny, které prudce zvyšují hladinu cukru v krvi, významně zvyšují i riziko cukrovky 2. typu.

Vysoký glykemický index zvyšuje riziko cukrovky

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Studie

Náhlé zvýšení hladiny cukru totiž dráždí slinivku ke zvýšené produkci inzulinu. Děje-li se tak opakovaně, vede to k inzulinové rezistenci, a tedy i k cukrovce 2. typu.

Získané údaje potvrdily přímou souvislost mezi konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem (včetně bílého chleba, pečiva a brambor) a výskytem cukrovky. Každých 100 gramů nevhodných sacharidů denně (cukr, škrob, bílá mouka, bílá rýže) ve vaší stravě zvyšuje riziko cukrovky 2. typu až o 45 %.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 3 011 Datum: 18. 5. 2020