Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamíny před druhým infarktem neochrání

Jedním z rizikových faktorů prvního infarktu je zvýšená hladina homocysteinu. Ta se dá snížit podáváním vitamínu B12 a kyseliny listové. Otázkou bylo, zda tento přístup má či nemá za následek snížení rizika úmrtí na infarkt.
|
Typ článku: Studie

Vědecký výzkum, jehož výsledky byly v nedávné době publikované, na tuto otázku odpovídá. Výzkumníci ve Velké Británii sledovali 12 tisíc osob, které přežily první infarkt. Polovině z nich podávali placebo, druhé polovině vitamín B12 a kyselinu listovou.

Podávané vitamíny skutečně snížily hladinu homocysteinu, a to v průměru o 28 %. Během šestiletého sledování však dostalo další infarkt 20,4 % pacientů ze skupiny užívající vitamíny, ale pouze 19,6 % pacientů ze skupiny užívající placebo - u nichž tedy hladina homocysteinu zůstala zvýšená.

Je tedy zcela zřejmé, že dlouhodobé užívání vitamínu B12 a kyseliny listové riziko druhého infarktu nesníží. Užívání těchto vitamínů nepřispělo ani ke snížení rizika rakoviny.

Na druhé straně existuje dostatek důkazů o tom, že strava bohatá na zeleninu, ořechy a ovoce při nemocech srdce a cév prospívá. Již Hippokrates řekl: „Ať je tvá strava tvým lékem."

JAMA 2010;303(24):2486-2494

Počet přečtení: 3357
Datum: 20. 8. 2013