Víno čistí cévy i střeva | Prameny zdraví

Víno čistí cévy i střeva

Vysvětlovat, na co je víno, by bylo nošením dříví do lesa. Tekuté víno tedy přenechám jiným a zastavím se u vinných bobulí.

Víno čistí cévy i střeva

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Kdo se chce pročistit před nadcházející zimou, aby nevytvářel živnou půdu pro chřipkové bacily, ať si dopřeje vinnou kúru. Bobule mají ve slupce vlákninu, která pěkně zprůchodňuje střeva. Taky ledviny nám víno «prošťouchne», vyplaví bakterie.

„Co nám to radí? Vinné hrozny, celou kúru – copak kradu?“ ohradí se mnohý člověk, většinou ten, kdo neváhá dát peníze za víno tekuté nebo za cigarety a nebo, když už mu není dobře, za pilulky s B-komplexem. Při vinné kúře za B-komplex ušetříte – víno obsahuje kromě vitaminu B12 všechna béčka! Jsou dobrá na nervy, na mozek, na kůži… no skoro na všechno! Mimochodem – zkoumali jste někdy, co některé vitaminové pilule obsahují? Třeba i ovčí tuk… No a chuť vinných hroznů a pilulek z lékárny je přece nesrovnatelná!

Užívejte si, když můžete, a nekrmte se chemií, když si můžete kousnout do křupavých bobulí vína. Jestli vám vadí semínka, k dostání jsou i takové malé bobulky bez semínek, ale vězte, že i ta semínka jsou užitečná, dokonce se z nich vyrábějí antioxidační preparáty (proti vnitřnímu «rezivění»). Ve slupkách a semínkách je vychvalovaná látka resveratrol, která se podílí na prevenci vzniku onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Vína z vyšších zeměpisných šířek, vyšších nadmořských výšek a obecně z chladnějších oblastí obsahují více resveratrolu než z nížin a teplých oblastí. Konečně přijdou ke slovu i vína z našich zemí!

Když si dáte vinné hrozny, přijímáte kyselinu listovou; ta je skvělá na krvetvorbu – velmi užitečná je tedy i pro budoucí maminky.

Pokud máte v rodině kardiaka, nešetřete na něm a podstrkujte mu zvláště ty červené nebo vlastně modré hrozny, ať se mu vyčistí cévy kolem srdce. Třísloviny z červeného vína pomáhají zastavit běhavku.

Víno dodává energii buňkám. A taky se doporučuje těm, kdo patří do rizikových skupin, co se týče rakoviny.

V bobulích červeného vína je obsažena i látka zvaná kvercetin. Ta prý je jednou z nejsilnějších protirakovinných látek, která kdy byla objevena. Zneškodňuje několik rakovinotvorných látek, zabraňuje poškození buněčné DNA a působení enzymů, které pod-něcují růst nádoru. Kvercetin působí i proti zánětům, bakteriím, houbovým infekcím a virům.

Jak by ta pročisťovací kúra mohla vypadat? Denně jeden velký hrozen po dobu jednoho týdne. Samozřejmě, měli byste v té době ubrat z ostatní stravy, protože ve vínu je nejen pravda, ale taky cukr, i když takový ten zdravější.

Nezapomeňte si ale hrozny vždycky pořádně omýt, je dost pravděpodobné, že byly chemicky ošetřeny.

Rozinky jsou taky vinné bobule, jenže sušené. Skvělá věc do všeho místo cukru. Umýt, namočit, použít – třeba do vloček, do kaší, do pečiva. Výborné jsou krátce orestované na másle; tak nějak se vyfouknou a zkaramelovatí, a když se pak připíchnou na kostičky sýra, vzniknou výborné jednohubky.

Víno je úžasná rostlina. Vždyť ani listy nejsou jen tak pro okrasu! Vinné listy přidávám, když nakládám okurky rychlokvašky. A Arabové mají skvělý pokrm: nakládané vinné listy plněné rýží…

Víno je taky někdy dobré na posílení paží. Nevěříte? Přijeďte se podívat na podzim, jak začne víno dozrávat. K nám se slétají hejna ptáků a já tleskám a tleskám a tleskám…

Počet přečtení: 5 611 Datum: 26. 7. 2016