Encyklopedie | Prameny zdraví

Encyklopedie

Máta je dobrá při nadýmání i pro chuť

Existuje v mnoha variantách. Většina mát voní «po žvýkačce», tedy po peprmintu. To proto, že obsahují silici bohatou na mentol. …

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie

Maso jezte střídmě

Maso, symbol blahobytu, ale taky všeho, co s blahobytem souvisí. Třeba civilizační choroby.

Rubrika: Ostatní potraviny | Typ článku: Encyklopedie

Máslo je lepší než umělé tuky

„Radši k tobě nepůjdu, ty bys mi určitě zakázala máslo,“ obává se občas někdo přijít ke mně do poradny. Někteří výživáři proti …

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Encyklopedie

Mák dodává vápník a hořčík

Obsahuje obrovské množství vápníku (dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry), obrovské množství železa (nejvíce z běžně …

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie

Mango obsahuje největší ovocný zdroj vitamínu A

Mango jsem dlouhá léta znala jen z orientálních pohádek. Později z vyprávění malíře Libora Vojkůvky, svérázného vypravěče a …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Mandle slouží jako prevence proti osteoporóze i rakovině

Dříve se jedly jen na Vánoce – třeba v černé omáčce nebo na cukroví. Měly by se ale jíst denně. Povídá se, že deset mandlí denně …

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Maliny pomáhají při chudokrevnosti, šerosleposti

Nabízím vám draslík, fosfor, germanium, jód, křemík, kyslík, sodík, zinek, železo… Chcete? Nejspíš jste se zděsili: Co asi tak s …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Lilek snižuje cholesterol, čistí střeva

Recept na chutné jídlo, které vyžaduje minimum času, námahy a nádobí mám od svého strýčka Jiřího Mikoláška. (S ničím se moc …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Len čistí střeva, mírní bolesti a záněty

Lněný olej obsahuje esenciální mastné kyseliny. Ty jsou užitečné zejména pro ty, kdo mají suchou, svědící kůži, ekzém. Má hodně …

Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Květák hojí střevní sliznici, má hodně minerálů

Květák čili karfiol o sobě dává vědět, když ho vaříme. Z toho důvodu bychom měli dávat do vody, v níž ho vaříme, bobkový list. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 6 735