Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Agar-agar čistí střeva i cévy

Nevím, proč se to píše dvojitě, ale jestli si téhle zvláštnosti díky tomu všimneme dvakrát, bude to jen dobře. V následujících řádcích to však budu psát jednoduše, aby mi knížka příliš nenabobtnala.
|
Typ článku: Encyklopedie

Jako každá bobtnavá látka také agar čistí střeva, zaplňuje žaludek (takže máme dřív pocit nasycení a nepřibíráme tolik) a působí proti zácpě. Pomáhá též snižovat vysoký cholesterol.

Je to alternativa k želatině, která se vyrábí z živočišných chrupavek a kůží. Stejně jako ona je agar doporučován při bolestech kloubů. Agarem také můžeme zahušťovat omáčky, pudinky, vytvářet aspiky, polevy na dorty.

Je to vlastně mořská řasa. Pokud jste si teď odplivli, rychle dodávám: nebojte se, nesmrdí po rybách! Přesto obsahuje hodně jódu. A také vápníku a železa. Dočetla jsem se, že Japonky mnohem méně často onemocní rakovinou prsu. Přičítá se to právě mořským řasám, protože obsahují speciální látku fucoidan.

Možná to zdraví Japonek souvisí ale i se sójou, a tak se podívejte také na heslo sója, tofu, tempeh…

Agar se dá dobře využít v redukčních dietách; svému hladovému žaludku pošlete pořádnou porci a přitom jen málo kalorií. «Moučníček» se dá vyrobit třeba z jednoho jablíčka, rozvařeného a zahuštěného agarem. Když jej jíte, máte pocit, že jste si právě dopřáli něco sladkého, a přitom po jablku ještě asi nikdo zbytečná kila nepřibral…

http://www.countrylife.cz/morske-rasy-agar-kanten-vlocky-30-g-country-life

http://www.countrylife.cz/morske-rasy-agar-tycinky-15-g-country-life

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5207
Datum: 5. 1. 2016