Encyklopedie | Prameny zdraví

Encyklopedie

Pusa jako malina ...

Malinami si člověk vylepšoval jídelníček už pradávna, přesto se v našich zahrádkách začaly pěstovat až v 16. století. Kulturní …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Kedluben

Patří do rodu dvouděložných rostlin z čeledi brukvovitých. Kedluben je příbuzný se zelím, květákem, kapustou a kadeřávkem. Jeho …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Zelené výhonky

Na jaře většina z nás postrádá dostatek čerstvé zeleniny. Můžeme si velmi snadno pomoci. Stačí si vypěstovat zdravé zelené …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Červená řepa

Patří do čeledi merlíkovitých, je příbuzná s řepou cukrovkou a mangoldem. Byla známá už ve starověku, pochází ze severního pobřeží …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Miso

Je to fermentovaná pasta ze sójových bobů, soli a určitého druhu obilí. Tato léčivá potravina pochází z Dálného Východu, ale dnes …

Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Tofu

Tofu patří mezi mnohoúčelovou potravinu. V Asii byla používána již před 2000 lety. Způsob výroby objevili buddhističtí mniši. Dnes …

Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Ananas

Ananasové plantáže najdeme ve všech tropických oblastech zeměkoule. Má velice chutné plodenství s vysokým obsahem vitamínu B1 a …

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Petržel

Petržel pěstovali už staří Římané. Je to dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pochází z vyšších poloh Středomoří, dosud tam …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Skořice

Skořice je stále zelený strom dosahující výšky 6-9 m. Roste na Srí Lance, Seychelských ostrovech, Jávě a v Brazílii. Má silnou …

Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie

Adzuki

Jsou to malé červenočerné fazole, v průměru mají asi 5 mm a na jedné straně je bílá čárka. Mají oříškovou chuť. Jsou velice …

Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
129 30 31 32 33 34 35