Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tučná jídla narušují funkci cév

Okamžitě po snězení tučného jídla zakusí člověk dramatické snížení elasticity (neboli pružnosti) svých cév – což je situace, která zvyšuje riziko infarktu. Artérie by měly být dostatečně flexibilní, aby se dokázaly roztáhnout, když si svaly – včetně srdečního svalu – žádají více kyslíku, a ztráta jejich pružnosti představuje pro tělo problém.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Australští vědci pod vedením dr. Paula Nestela z Baker Medical Research Institute v Melbourne podali šestnácti dobrovolníkům velmi tučné jídlo, které sestávalo ze sendviče se šunkou a sýrem, spláchnutého sklenicí plnotučného mléka. Jako dezert následovala zmrzlina. Výsledný obsah tuku byl 50 gramů , což je stále ještě podstatně méně než přinese typické rychlé občerstvení sestávající z cheesburgeru a smažených hranolků a představuje asi polovinu množství tuku, které zkonzumuje typický americký muž každý den.

Výzkumníci zjistili, že dobrovolníci měli zvýšenou hladinu triglyceridů (krevních tuků) a cholesterolu ještě tři a šest hodin po jídle. Navíc u nich zaznamenali zmenšení průtočné plochy velkých cév o 25 procent a snížení pružnosti těchto cév o 27 % (jinými slovy tuhnutí cév). Skupinu dobrovolníků porovnávali s lidmi, kterým bylo podáváno nízkotučné jídlo obsahující pouze 6 gramů tuku a sestávající z chleba, cereálií, nízkotučného mléka a pomazánek.

„Tučným jídlům je třeba se vyhnout,“ shrnul výsledky studie dr. Nestel.

Journal of the American College of Kardiology 2001;37:1929-1935

Počet přečtení: 3502
Datum: 6. 2. 2008