Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Transmastné kyseliny a vysoký cholesterol

Vysoký příjem transmastných kyselin - což jsou tuky, které se nacházejí hlavně v margarínech - souvisí podle výsledku nové studie se zvýšenou hladinou cholesterolu. Většina margarínu se vyrábí z rostlinných olejů. Tyto oleje jsou ztužovány procesem zvaným hydrogenace, který omezuje jejich žluknutí.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Tento proces však současně zvyšuje jejich obsah transmastných kyselin. Různé studie dávají do souvislosti příjem transmastných kyselin stravou se zvýšenou hladinou krevních tuků a kardiovaskulárními onemocněními.

Ve studii trvající 35 dní se ukázalo, že u těch pokusných osob, které konzumovaly stravu s největším zastoupením másla či margarínů, došlo ke stoupnutí hladiny celkového cholesterolu (a k současnému poklesu hladiny HDL, tedy „hodného“ cholesterolu, který je dáván do souvislosti s nižším rizikem srdečního onemocnění). Naproti tomu u těch jedinců, kteří konzumovali stravu, ve které tuky byly zastoupeny především sójovým olejem, došlo ke snížení celkového cholesterolu o 12%. U všech 36 pokusných osob (starších 50 let) tvořily tuky 30% energie přijaté ve stravě.

The New England Journal of Medicine 1999;340:1993-1940, 1994-1997

Počet přečtení: 3885
Datum: 15. 11. 2003