Světový den diabetu - 14. listopadu | Prameny zdraví

Světový den diabetu - 14. listopadu

V prostorách restaurace Country Life v Melantrichově ul. se 12.11. setkal s novináři tajemník Společnosti Prameny zdraví ing. Robert Žižka, který k příležitosti Světového dne diabetu vydal následující tiskovou zprávu:

Světový den diabetu - 14. listopadu

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Poradna výživy

Diabetes mellitus (neboli cukrovka) je onemocnění, kterým na celém světě (podle kompilace dat z poslední doby) trpí asi 150 milionů lidí, do roku 2025 se toto číslo může až zdvojnásobit.

Hlavním nefarmakologickým způsobem léčení cukrovky je dieta a fyzická aktivita. Velké populační studie v Číně, Finsku a USA v nedávné době ukázaly, že je reálné cukrovce předcházet i ji udržet pod kontrolou. V těchto studiích se ukázalo, že již i mírné snížení nadváhy a pouhá půlhodina chůze denně snížily výskyt cukrovky na polovinu.

Podle aktuální zprávy (ze 3. března 2003) nezávislé skupiny WHO/FAO (Světová zdravotnická organizace/Organizace pro zemědělství) patří mezi klíčová opatření v boji proti civilizačním onemocněním (mj. kardiovaskulární onemocnění, rakovina, cukrovka a obezita) strava obsahující málo potravin s vysokou kalorickou koncentrací, které obsahují hodně saturovaných tuků (tedy málo masa, mléka a mléčných výrobků, vajec) a cukru, a naopak hodně ovoce, zeleniny, příp. luštěnin (důraz na potraviny rostlinného původu) - společně s každodenní fyzickou aktivitou.

Tuky by měly tvořit mezi 15 a 30 procenty celkového denního příjmu energie a saturované tuky méně než 10 procent. Sacharidy (neboli uhlohydráty) by měly tvořit základ příjmu kalorií (mezi 55 a 75 procenty denního příjmu), cukr by neměl přestoupit 10 procent. Příjem bílkovin by měl tvořit 10-15 procent denních kalorií a příjem soli by měl být nižší než 5 gramů denně. Spotřeba ovoce a zeleniny by měla dosáhnout nejméně 400 gramů denně. Potřebná je současně hodina mírně intenzivní fyzické aktivity denně (po většinu dní v týdnu), a to zvláště u těch, kteří mají problém s nadváhou.

"Tato naše zpráva je mimořádně významná, protože obsahuje nejlepší v současné době dosažitelné vědecké informace o vztahu stravy a fyzické aktivity k civilizačním onemocněním," uvedl předseda třicetičlenné skupiny expertů WHO/FAO dr. Ricardo Uauy, vedoucí Ústavu pro výživu a potravinářství na Chilské univerzitě a profesor Public Health Nutrition na London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Smutnou skutečností zůstává, že v České republice se při cukrovce II. typu stále ještě doporučuje omezovat sacharidy - a tím zvyšovat poměrné množství tuků i bílkovin ve stravě. Naše doporučení jsou tedy mnohdy v přímém protikladu k posledním doporučením WHO/FAO. I v důsledku této skutečnosti patří Česká republika mezi země, kde dosahuje výskyt cukrovky II. typu rozměrů epidemie - cukrovkou trpí u nás asi 600 tisíc obyvatel.

 

Robert Žižka, tajemník Společnosti Prameny zdraví

Počet přečtení: 2 352 Datum: 1. 1. 1970