Studie dává do souvislosti konzumaci sladkosti a riziko porodních defektů | Prameny zdraví

Studie dává do souvislosti konzumaci sladkosti a riziko porodních defektů

Výsledky studie vypracované na více než 900 Kaliforňankách svědčí o tom, že ty ženy, které holdují potravinám, po jejichž požití má hladina krevního cukru tendenci prudce stoupat, jsou vystaveny vyššímu riziku, že se jim narodí dítě s defektem mozku nebo páteře.

Studie dává do souvislosti konzumaci sladkosti a riziko porodních defektů

Rubrika: Zdraví ženy | Typ článku: Studie

Mezi takové potraviny, známé jako potraviny s vysokým glykemickým indexem, typicky patří např. bílé pečivo a další rafinované obiloviny nebo sladké limonády.

Podle vědců mezi negativní následky, které byly ve studii pozorovány zejména u obézních žen, patří také poruchy nervového kanálu. Jedním z nich je zadní rozštěp páteře. Je známá souvislost mezi tímto defektem a nedostatečným zásobením kyselinou listovou v prvních týdnech těhotenství.

Ženy, které konzumovaly nejvíce potravin s vysokým glykemickým indexem, měly čtyřnásobné riziko narození dítěte s vrozeným defektem v porovnání s obézními ženami, které nicméně jedly nejméně těchto potravin. Mezi doporučované potraviny s nízkým glykemickým indexem patří např. celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce či zelenina.

American Journal of Clinical Nutrition, November 1, 2003

Počet přečtení: 2 893 Datum: 19. 9. 2007