Špatným trávením k otravě organismu
O několik dnů později podávali stejným osobám stejnou snídani. Dvě hodiny po snídani dostala jedna pokusná osoba kopeček zmrzliny. Zjistilo se, že měla zbytky snídaně v žaludku i po šesti hodinách. Další dostala dvě hodiny po snídani sendvič s arašídovým máslem. Zbytky snídaně byly nalezeny po devíti hodinách. Třetí dostala dvě hodiny po snídani kus koláče s dýní a sklenici mléka. Po devíti hodinách se v žaludku zjistilo velké množství nestrávených zbytků. Čtvrté osobě podali půl krajíčku chleba s máslem jeden a půl hodiny po snídani, což opakovali každé další půldruhé hodiny. Nedostala večeři. Zjistilo se, že po devíti hodinách se nacházela v žaludku ještě více než polovina snídaně. Pátá pokusná osoba dostala běžnou snídani v osm hodin ráno. Dvakrát v průběhu dopoledne a dvakrát v průběhu odpoledne snědla kousek čokolády. V půl desáté večer, třináct a půl hodiny po snídani, se nacházela v jejím žaludku ještě více než polovina snídaně.
Přišlo se na to, že dokonce i malý lískový oříšek snězený mezi hlavními jídly zpozdí trávení do té míry, že jedenáct hodin po snídani zbývá ještě velké množství potravy v žaludku nestrávené. Tento návyk zraňuje lidský organismus, ničí jeho normální funkci a snižuje efektivnost mysli, těla i emocí.
Mnohé z chemikálií, které se vytvářejí během částečného strávení, jsou toxické. Jsou to aldehydy, alkoholy, aminy a estery, které způsobují otravu mozku, jater, ledvin a jiných choulostivých tkání.
Klíč k pravidelnému stravování leží pravděpodobně v dobré snídani. Vynecháme-li snídani, dostaneme před polednem hlad a dáme si něco drobného na zub. Tím máme menší chuť na oběd, sníme méně, ale netrvá dlouho a hlad je tady zase. Odpolední svačina je logickým východiskem. V šest hodin večer hlad ještě nemáme, večeře se tedy odkládá na později. Možná si vezmeme něco k jídlu před tím, než se uložíme ke spánku. Jdeme spát a v žaludku nám zbývá mnoho jen částečně natráveného jídla, které zabraňuje trávicím orgánům mít ze spánku užitek. Vstáváme bez toho, že bychom si odpočinuli, cítíme se naopak jako zdrogováni.
Nejlepší je sníst snídani do tří hodin poté, co vstaneme, počkat přinejmenším pět hodin (raději šest nebo sedm) a pak poobědvat. Počkat dalších pět hodin a pak povečeřet lehkou večeři (z ovoce a obilovin), kterou sníme několik hodin před tím, než jdeme na kutě. Pokud je to jen trochu možné, měli bychom třetí jídlo, i když sestává pouze z ovoce a obilovin, zcela vynechat. Může to trvat několik měsíců (až půl roku) než si vypěstujeme návyk večeři vynechávat. Budeme-li však mít sílu vytrvat, zjistíme, jak velký užitek přináší našemu životu dodatečná energie, která by byla jinak vydána na strávení třetího jídla.