Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sója II

Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší než u masa, ale i pro své dietetické vlastnosti. Může se použít jako luštěnina v řadě teplých i studených pokrmů. Tvoří hodnotnou náhradu kravského mléka (sójové mléko) a sýrů (tempeh, miso, tofu).
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Sójové omáčky se používají jako ochucovadlo a sójový olej je výborný z hlediska výživy i léčby. Vysoce kvalitní sójové proteiny se uplatňují při vaření a v potravinářském průmyslu, stejně jako proteiny živočišného původu, a navíc nemají negativní dopad na lidské zdraví.

Jelikož obyvatelé Dálného východu získávají většinu proteinů ze sóji, a nikoliv z masa jako Evropané, jejich reprodukční soustava je v dobrém stavu.

Je doloženo, že denní konzumací 30 až 50 g proteinů ze sóji (např. dvě sklenice sójového mléka a jeden sójový hamburger), jimiž se nahradí stejné množství živočišných proteinů, se dosahuje následujících výsledků: 9 % snížení celkového cholesterolu, 13 % snížení LDL cholesterolu (špatný), 2 % zvýšení HDL cholesterolu (dobrý), 10 % snížení triglyceridů

Vysoce výživná sója s neobyčejnými léčivými vlastnostmi má i své nevýhody. Ale žádná z nevýhod není natolik závažná, aby nás odradila od konzumace této luštěniny s vynikajícími vlastnostmi, kterou můžeme právem považovat za skutečně léčivou potravinu.

Všechny luštěniny vytvářejí kyselinu močovou a sója nejvíce (380 mg/100 g). Hovězí maso jí produkuje 130 mg/100 g (některé druhy masa více) a mléko žádnou. Kyselina močová ze sóji nepředstavuje pro zdraví žádné riziko, a to zejména tehdy, je-li naše strava bohatá na zeleninu, která moč alkalizuje a ulehčuje její vylučování.

Všechny syrové luštěniny včetně sóji obsahují toxické látky, které jsou známy jako antinutriční faktory, protože zabraňují vstřebávání ostatních živin. Tyto látky můžeme ze sóji částečně nebo úplně odstranit, pokud ji upravíme některým z následujících způsobů: namočením ve vodě a vařením, kvašením, klíčením, průmyslovým zpracováním.

Sója, stejně jako všechny potraviny rostlinného původu, neobsahuje vitamin B12, který se ale do některých sójových výrobků přidává.

Velmi nízký obsah provitaminu A a vitaminu C: V důsledku toho se sójová strava musí vždy doplnit čerstvým ovocem a zeleninou bohatou na provitamin A (karoten) a vitamin C, který zlepšuje vstřebávání železa ze sóji.

Lidský organismus reaguje na sóju většinou kladně, avšak prach ze sójových bobů může u citlivých jedinců vyvolat vážné respirační alergie.

Slupka sójových bobů, stejně jako všech ostatních luštěnin, obsahuje oligosacharid, který zapříčiňuje plynatost. Tento aspekt se dá odstranit tím, že sóju namočíme a uvaříme.

Přestože v souvislosti s geneticky upravovanou sójou nebyly zaznamenány žádné zdravotní problémy, její pěstování může znamenat hrozbu pro životní prostředí.

Konzumací sóji se snižuje riziko téměř všech druhů rakoviny, zvláště karcinomu: prsu, prostaty, tlustého střeva.

Sója působí preventivně na ischemickou chorobu srdeční a snižuje riziko infarktu myokardu. Pravidelná konzumace sóji chrání organismus před arteriosklerózou, protože díky ní je krev řidší, a tím se zlepšuje proudění krve přes koronární arterie. Konzumování jedné porce sóji denně po dobu několika měsíců stačí na vyvolání blahodárných účinků. Porce se skládá z: jídla z vařené sóji, dvou sklenic sójového mléka, 30 až 50 g tofu, sójového hamburgeru. Pravidelná konzumace sóji pomáhá zmírňovat zužování a kornatění cév.

Díky tomu, že sója zvyšuje hustotu vápníku v kostech, je účinným prostředkem prevence osteoporózy. Za tuto vlastnost vděčíme především působení izoflavonů obsažených v sóji. Ženy mají největší užitek z remineralizační schopnosti sóji, a to především během menopauzy.

Obsahuje velké množství bílkovin (více než kterákoliv jiná rostlinná potravina). Proteiny mají vysokou biologickou hodnotu (slouží jako náhrada živočišných proteinů). Jsou vhodné jako doplněk méně kvalitních proteinů, např. z kukuřice nebo pšenice. Jsou lehce stravitelné a dobře vstřebatelné.

Díky tomu, že sója obsahuje izoflavony, zmírňuje nepříjemné příznaky menopauzy. Izoflavony jsou rostlinné hormony, které částečně nahrazují ty, jež se přirozeně vytvářejí ve vaječnících. Snížená tvorba estrogenu v období menopauzy je jednou z příčin tělesných i duševních obtíží provázejících tuto nelehkou etapu života ženy.

Sója a její deriváty, stejně jako veškerá rostlinná strava, neobsahují žádný cholesterol. Jsou však bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat jeho hladinu v krvi.

Protože sójovým mlékem lze nahradit kravské mléko, může se použít jako plnohodnotná součást dětské výživy.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 6275
Datum: 21. 1. 2009