Sója a estrogeny | Prameny zdraví

Sója a estrogeny

Sójové boby přirozeně obsahují skupinu fytoestrogenů zvanou isoflavony. Když lidé slyší ve slově „fytoestrogeny“ výraz „estrogen“, předpokládají, že sója má účinky podobné estrogenu. Ne však nezbytně.

Sója a estrogeny

Rubrika: Zdraví ženy | Typ článku: Články

Fytoestrogeny interagují se stejnými receptory jako estrogen, ale jejich účinky jsou slabší. Mohou proto blokovat vliv silnějšího lidského estrogenu.

V lidském těle jsou přítomny dva typy estrogenových receptorů – alfa re­ceptory a beta receptory. Váš vlastní estrogen dává přednost alfa receptorům, kdežto rostlinné estrogeny (fytoestrogeny) mají tendenci sloučit se s beta receptory. Účinky fytoestrogenů v sóji na různé tkáně tudíž závisí na poměru alfa a beta receptorů.

Estrogen má na některé tkáně pozitivní účinky, ale na jiné naopak poten­ciálně negativní dopad. Vysoká hladina estrogenu například může mít příznivý vliv na kosti, ovšem na druhou stranu zvyšuje pravděpodobnost vývoje rakovi­ny prsu. Ideální by bylo mít v těle „selektivní modulátor estrogenového receptoru“, který by měl v některých tkáních proestrogenové účinky a v jiných zase působil proti estrogenům. A právě tak se zřejmě chovají fytoestrogeny ze sóji. Sója pravděpodobně snižuje riziko rakoviny prsu a má tak protiestrogenní účinek, ale může také pomoci zmírnit návaly horka v menopauze, což je naopak proestrogenní účinek. Konzumací sóji tak můžete využívat obou těchto účinků.

A jak působí sója v těle ženy bojující s rakovinou? Vědci provedli pět stu­dií s ženami, jež se zotavily z rakoviny prsu, aby zjistili vliv konzumace sóji. Z výsledků vyplynulo, že bývalé onkologické pacientky, které pravidelně jedly větší množství sóji, žily podstatně déle a čelily podstatně nižšímu riziku reci­divy rakoviny prsu než účastnice, jež sóje moc neholdovaly. Množství fyto­estrogenů obsažené v pouhém jednom šálku sójového mléka může omezit nebezpečí recidivy rakoviny prsu o 25 %.

Vyšší naději na přežití měly jak ženy, jejichž nádor reagoval na estrogen (tj. měly ER-pozitivní karcinom), tak i ty ostatní (s ER-negativním karcinomem), bez ohledu na věk. V jednom výzkumu například 90 % pacientek s rakovinou prsu, které po stanovení diagnózy jedly větší množství sójových fytoestrogenů, přežívalo i pět let poté. Naproti tomu polovina z těch, které jí konzumovaly málo nebo vůbec, během té doby zemřela.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 181 Datum: 18. 7. 2019