Skladování potravin | Prameny zdraví

Skladování potravin

Výrobky z obilovin, zelenina i ovoce se uchovávají daleko snadněji než živočišné produkty. Fazole, hrách i čočka se bez problémů dají skladovat ve vzduchotěsných dózách, nemusejí se uchovávat v chladničce. Jen výjimečně jsou napadeny brouky, jejich vnější vrstva je příliš silná.

Skladování potravin

Rubrika: Stravování | Typ článku: Články

Rýže natural a další obiloviny se dají bez problémů uchovávat při vynaložení jenom o trochu větší péče. Měly by být rovněž uskladněny ve vzduchotěsných dózách, a to na chladném, suchém místě. Nejlepší by bylo mít je v ledničce, pokud zde na ně najdete místo. Zrno rozemleté na mouku, jako je pšeničná, ovesná či kukuřičná mouka, by se mělo uchovávat v chladničce, pokud je chcete skladovat déle než dva týdny.

Kořenová zelenina, jako jsou brambory, mrkev a cibule, vydrží celé měsíce na chladném a suchém místě. Pokud takové místo nemáte, kupujte je v malých množstvích každé dva týdny. Mrkev skladujte v chladničce. Brambory a cibule by neměly vyžadovat uskladnění v chladničce, není však dobré skladovat brambory společně s cibulí, protože pak dochází k chemické reakci, která urychluje jejich zkažení. Tykev s tvrdou slupkou rovněž není třeba dávat do ledničky. Většinu dalších druhů zeleniny, jakou je hlávkový salát, zelená cibulka, celer, cuketa, žampióny i klíčky, je třeba uskladnit v chladničce a rychle spotřebovat.

Ovoce můžeme nechat dozrát bez uskladnění v chladničce. Poté by se mělo sníst tak rychle, jak to jen půjde, vyhneme se tak jeho zahnívání.

Nakupujte zásobu pouze na sedm až deset dnů. Pokud ovoce uskladníme v ledničce, zpomalíme tak jeho dozrávání a zabráníme zahnívání.

Uskladnění v chladničce značně prodlužuje trvanlivost všech druhů zeleniny. Chladný a suchý box ve spodní části chladničky je nejlepší volbou pro dlouhodobé skladování luštěnin, obilovin i kořenové zeleniny.

Náležité skladování zbytků jídla, vařených fazolí a obilovin vám ušetří čas při přípravě dalších pokrmů. Většina zbytků jídla se dá bez problémů uchovat v chladničce. Pokud máte v úmyslu uchovat jídla v chladničce, plánujte předem jejich použití a vynechejte v receptu užívání kukuřičného škrobu, přidáte jej až při pozdějším ohřívání pokrmu. Zabráníte tak tvorbě žmolků v ohřívaných pokrmech. Můžete si naplánovat, že zmrazíte v malých množstvích extra porce, které budou určeny na příští jídlo, třeba jako omáčka na brambory anebo sendvičová pomazánka.

Vařené fazole a obiloviny se dají dobře zmrazit v menších i větších porcích. Když si to dobře naplánujete, ušetříte hodně času, který byste napříště strávili při jejich vaření.

Vodu, která zbude po uvaření fazolí nebo obilovin, můžete uchovat v mrazničce. Později ji lze užít při přípravě zeleninového bujónu.

John a Mary McDougallovi, z knihy „McDougallův plán"

Počet přečtení: 6 259 Datum: 24. 6. 2014