Sbohem, cukrovko | Prameny zdraví

Sbohem, cukrovko

Dr. Wes Youngberg, zakladatel organizace Youngberg Lifestyle and Nutritional Medicine v kalifornské Temecule, zkombinoval ve své nové knize Goodbye, Diabetes výsledky více než pěti stovek vědeckých studií se svojí dvacetiletou klinickou praxí.

Sbohem, cukrovko

Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Články

Wes Youngberg, který má doktorát v klinické preventivní péči a magisterský titul ve výživě, se nyní sdílí se čtenáři o tomtéž, s čím se sdílí se svými pacienty – o podložené informace svědčící o tom, že se cukrovka dá (vy)léčit i o účinné strategie vedoucí ke zdravějšímu životu. Dr. Youngberg odpovídá na otázky týkající se tohoto závažného onemocnění:

Je možné cukrovku vyléčit?

Rozhodně! Pacienti jsou soustavně zmalomyslňováni prohlášeními typu: „Cukrovka se nedá vyléčit, můžete ji jenom udržovat pod kontrolou,“ nebo: „Je to genetická záležitost, s tím nic nenaděláte.“ Přitom se dá až 90 procentům onemocnění cukrovkou předejít a většina případů cukrovky 2. typu se dá vyléčit. Poté, co pacient dodržuje komplexní program léčby a jeho hladina krevního cukru se jej již řekněme tři či šest měsíců na normálních hodnotách, přičemž nemusí užívat léky, pak není třeba jej nadále považovat za diabetika, může tuto nálepku odložit. I když se jedná o nové paradigma, které není dosud široce přijímáno, chci vám dát naději, která je založena na faktech – cukrovka 2. typu je preventabilní, léčitelné a vyléčitelné onemocnění. Pkud je pacient ochoten udělat takové změny životního stylu a přijmout ty samé zdravotní návyky, které pomáhají zdravým lidem cukrovce a dalším život ohrožujícím a chronickým onemocněním, jako jsou srdeční onemocnění či rakovina, se vyhnout.

Dává smysl, že opatření v oblasti životního stylu mohou pomoci, jak je ale možné předejít vzniku genetického problému nebo jej odstranit?

Všechny nemoci mají určitou genetickou složku, to, že jste zdědili nějakou genetickou náchylnost k onemocnění cukrovkou, ještě neznamená, že je vaše onemocnění nevyhnutelné. Každodenní volby, ať je to, co jíte, pijete, děláte anebo dokonce i vaše myšlenky a postoje, to vše významně ovlivňuje způsob, jak se geny projeví. Pokud se rozhodnete řídit podle pravidel velmi zdravého životního stylu a vyloučíte škodlivé faktory z okolního prostředí, disponujete mocí k deaktivaci neboli „vypnutí“ těch genů, které jsou svázány s vaší rodinnou anamnézou.

Slyšíme stále znovu, že máme nadváhu a měli bychom více cvičit. Je toto skutečný důvod, proč dnes statisíce lidí trpí cukrovkou?

Nemusí to tak být vždy. Lidé, kteří vypadají dobře, jsou aktivní a dokonce ani nemají nadváhu, často mívají nediagnostikované zdravotní problémy. Ztráta nadváhy a dostatek fyzické aktivity jsou klíčové pro prevenci, léčbu i vyléčení cukrovky. Cukrovka však může být způsobena či zhoršována i dalšími faktory, jako jsou autoimunitní onemocnění, toxiny (z životního prostředí a potravy) a chronickými druhořadými infekcemi.

Jak důležité je nechat se vyšetřit na cukrovku?

Přinejmenším třetina nemocných s cukrovkou vůbec neví, že tímto onemocněním trpí. Postupuje pomalu a ve chvíli, kdy se objeví první příznaky, bývá již cukrovka v pokročilém stadiu. Prospěšné je zjišťování hladiny krevního cukru nalačno, ale nejedná se zřejmě o nejlepší vyšetření. Pokud vám měřili hladinu glukózy v krvi, zeptejte se na konkrétní výsledek. Mnozí lékaři ještě dnes nezvažují možnost tzv. prediabetického stavu – navzdory tomu, že s v tomto stavu nachází přinejmenším 79 milionů Američanů. Hodnota 100-125 svědčí o prediabetickém stavu, hodnoty vyšší než 126 svědčí o cukrovce.

Podle mého názoru je však lepší testovat, jak vaše hladina krevního cukru reaguje na konzumaci jídel. Test glukózové tolerance je citlivější. Jedná se o test, při kterém vám je podáno v laboratoři speciální nápoj s vysokým obsahem cukru, načež je po hodině a po dvou zjištěna vaše hladina krevního cukru. Pokud je hladina glukózy po dvou hodinách vyšší než 140, jedná se o prediabetes. Pokud je vyšší než 200, jedná se o rozvinutou cukrovku. Existuje ještě jeden test, který je také dobré udělat, říká se mu hemoglobin A1C. Vysokou hladinu cukru bychom mohli připodobnit rozlití medu do vašeho krevního řečiště. Tento test měří, kolik cukru bylo nalepeno k buňkám za dobu posledních čtyř měsíců. Pokud je výsledek tohoto testu vyšší než 5,7 procent, jedná se o začátek prediabetického stavu, pokud je vyšší než 6,5, cukrovka již propukla.

Existují také důležité testy, které pomáhají určit zdraví a funkčnost srdce, ledvin, jater a štítné žlázy.

Když říkáte, že cukrovku je možné vyléčit, myslíte tím také, že se dá zabránit i komplikacím, které s sebou diabetes nese?

Ano. Cukrovka je jen špičkou ledovce, za jejími příznaky se skrývá celkové narušení metabolismu organismu. Zjišťuji, že porozumění většiny lidí cukrovce je velmi povrchní. Myslí si, že cukrovka způsobuje problémy s hladinou glukózy v krvi a že z neznámého důvodu, pokud pacient neužívá léky, vede k řadě zdravotních komplikací, jako jsou amputace, selhání ledvin či slepota.

To je v podstatě pravda, ale jedná se jen o malou část celého obrazu. V současné době je hlavní komplikací cukrovky srdeční onemocnění. Přinejmenším 65 procent pacientů s cukrovkou umírá předčasně v důsledku kardiovaskulárních problémů, protože diabetes způsobuje poruchy krevního oběhu – a žo je kořen všech dalších komplikací.

Lidé se také často domnívají, že diabetik musí užívat inzulín, protože jeho tělo jej nevyrobí dostatek. To nemusí být pravda. Většina pacientů v prediabetickém stavu a nemocných s cukrovkou 2. typu produkuje inzulín často. Dokonce jejich slinivka vytváří mnohokrát více inzulínu než je „normální“, až v určité chvíli již není schopna se vypořádat s požadavky na tuto nadměrnou tvorbu, zeslábne a začíná selhávat. Při dobré terapii se slinivka často dokáže později vzpamatovat. Mezitím dochází k reakci imunitního systému, ke tvorbě zánětu; vnitřní povrch cév se stává lepivým, dochází ke zužování a tvrdnutí cév a u pacienta se může projevit zvýšení krevního tlaku. Dobrou zprávou je, že všechna opatření v oblasti životního stylu, která pomáhají léčit cukrovku, současně pomáhají léčit veškeré tyto komplikace.

Existují nějaké nové informace o důležitosti pohybu?

Ano. Pohyb může mít velmi velký vliv na hladinu krevního cukru. Za předpokladu, že je dávkován rozumně, to znamená odpovídající množství fyzické aktivity v odpovídajícím čase. Mnozí pacienti s cukrovkou mají v buňkách svého těla velké zásoby energie v podobě glukózy, tato energie však nikdy nemá příležitost uvolnit se a spálit, protože necvičí tak, jak by měli. Buňky jsou „rezistentní“ a nedovolí inzulínu vstoupit a vlít do nich ještě více energie, cítí se být již „plné“. To způsobuje, že cukr zůstává v krevním řečišti – a jeho hladina je příliš vysoká. Jednou z nejefektivnějších strategií ke snížení hladiny krevního cukru je pohyb hned po jídle.

Máte nějaké tipy týkající se jídelníčku?

Mnozí lidé pořádně nesnídají, tím se vytvářejí podmínky pro řadu problémů s kolísáním hladiny krevního cukru a další problémy. Je třeba mít ve stravě vyvážená množství zdravých bílkovin, sacharidů s velkým obsahem vlákniny a zdravých tuků, a to při každém jídle. Optimální je pauza čtyř až pěti hodin mezi jednotlivými hlavními jídly; ani to není dnes zrovna populární. Obecně řečeno, když se pořádně najíte při hlavních jídlech, není žádný důvod ke svačinkám. Metabolismus lidského těla večer zpomaluje. Právě v těchto chvílích přijímá řada z nás většinu každodenních kalorií. Dobrým cílem může být nic nejíst po sedmé hodině večer.

Michele Deppeová, Vibrant Life, Nov/Dec 2013

Počet přečtení: 8 052 Datum: 15. 1. 2015