Sacharidy zlepšují náladu | Prameny zdraví

Sacharidy zlepšují náladu

Problém diet s nízkým obsahem sacharidů spočívá v ohrožení funkce čelního laloku. Mnohé výzkumy se shodují na tom, že jedním ze způsobů, jak zvýšit hladinu serotoninu, chemické látky v mozku, která zlepšuje náladu, je zvýšit příjem sacharidů.

Sacharidy zlepšují náladu

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Mnozí pacienti si osvojili způsob stravování s dostatkem sacharidů, aby tak zlepšili svoji náladu. Zvýšené množství sacharidů při nízkoproteinové dietě zvyšuje hladinu tryptofanu (aminokyselina, kterou mozek používá k tvorbě serotoninu) v mozku. Krátkodobý pokles hladiny tryptofanu v krvi může totiž způsobit návrat deprese. Nízká hladina tryptofanu v krvi vlastně způsobuje snížení funkce důležité oblasti čelního laloku (orbitofrontální kůry), což přispívá k návratu deprese.

Ironií je, že nízký příjem sacharidů v potravě nakonec nejen připraví podmínky pro vznik deprese, ale postará se také o přírůstek hmotnosti. První články tohoto řetězce pospojoval holandský výzkum pod vedením doktora C. R. Markuse. Evropští odborníci dokázali, že stav lidí, u kterých se zhoršily depresivní příznaky v souvislosti se stresem, se výrazně zlepšil, pokud dodržovali dietu s nízkým obsahem bílkovin a vysokým obsahem sacharidů.

Výzkum potvrdil, že i když mají jedinci citliví na stres vyšší riziko nedostatku serotoninu v mozku, sacharidy dokážou tomuto nedostatku ve stresových situacích zabránit. Zajímavý je objev, že potrava bohatá na sacharidy nejen blokovala stresem navozenou depresi, ale také bránila zvýšení kortizolu. Naopak, ty samé osoby měly větší depresi a vyšší hladinu kortizolu, pokud před zatížením stresem jedly potravu bohatou na bílkoviny a chudou na sacharidy.

Odborníci Kalifornské univerzity v San Francisku dávají do souvislosti stravu bohatou na bílkoviny a tuky s dlouhodobým rizikem nadváhy. Doktor Epel a jeho spolupracovníci zjistili souvislost mezi vyšší hladinou kortizolu při stresu a zvýšenou konzumací jídla. Nízký příjem sacharidů může být mimořádně škodlivý pro lidi, kteří mají sklon řešit stres enormním přejídáním se. Strava s nízkým obsahem sacharidů tedy představuje nejen větší riziko depresivních sklonů, ale také zvyšování hladiny kortizolu, která je spojená s vyšší konzumací jídla. Chtějí-li dospělí i žáci dosahovat nejlepších duševních výkonů, snížit riziko deprese a dobře zvládat stresující situace, potřebují přijímat stravu bohatou na sacharidy.

Nyní, když jsme poznali, že v boji s depresí a při zvyšování výkonnosti našeho mozku má pozitivní vliv potrava bohatá na sacharidy a chudá na bílkoviny, naskýtá se logická otázka: Jaké potraviny tedy máme jíst? Jaké změny máme udělat ve svém stravování? Odpověď není složitá: Nejlepší výživou pro čelní lalok je velké množství ovoce, zeleniny a obilovin. Všechny tyto potraviny obsahují optimální množství sacharidů a výživných látek (včetně vlákniny, jsou-li celozrnné a průmyslově nezpracované).

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 6 175 Datum: 9. 4. 2010