Rybí olej, bez cholesterolu, který se nachází v rybím mase, vypadá jako skvělý doplněk mé stravy. Mám pravdu? | Prameny zdraví

Rybí olej, bez cholesterolu, který se nachází v rybím mase, vypadá jako skvělý doplněk mé stravy. Mám pravdu?

Ne zcela. Výsledkem výše uvedených zjištění bylo, že průmysl výroby zdravých potravin i někteří lékaři začali doporučovat kapsle obsahující EPA – a ryby se staly nejnovějším „zdravým“ jídlem. Kladné účinky, které ryby i rybí oleje na snižování rizika srdečního onemocnění mají, musejí však být zváženy s některými účinky zápornými.

Rybí olej, bez cholesterolu, který se nachází v rybím mase, vypadá jako skvělý doplněk mé stravy. Mám pravdu?

Rubrika: Stravování | Typ článku: Rady lékaře

Konzumování velkého množství rybího tuku, dokonce i ve formě rybího masa, může způsobovat vážné problémy s krvácením, které souvisí s jeho schopností „zřeďovat“ krev. Nadbytek polynesaturovaných tuků z jakéhokoliv zdroje se dává do souvislosti se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny a onemocnění žlučníku.

Rybí olej je stoprocentní tuk a rybí maso s vysokým obsahem tuku obsahuje 60 procent tuku. Rybí maso, jako i ostatní druhy masa, sestává hlavně z bílkovin a tuků, neobsahuje žádné uhlohydráty, vlákninu ani vitamin C. Tělo potřebuje uhlohydráty jako zdroj energie a pro své další metabolické potřeby. Nadbytek bílkovin z rybího masa způsobuje ztráty vápníku z kostí, pravděpodobné je i poškození ledvin.

Vzhledem k tomu, že ryby stojí vysoko v potravinovém řetězci, jsou navíc velmi silně kontaminovány pesticidy, insekticidy a dalšími látkami znečišťujícími životní prostředí. Lidé, kteří jedí hodně ryb s vysokým obsahem tuku, mohou mít mastnou pleť a vlasy a mohou být dokonce i cítit rybinou.

Ze všech těchto důvodů vám v zájmu vašeho zdraví doporučuji, abyste měl ve své stravě minimum masných výrobků, včetně ryb. Braní rybího oleje jako prevence srdečního onemocnění má z výživového hlediska jen malý význam.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2 923 Datum: 13. 1. 2009