Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rostlinná strava vs. polutanty

Organochloridy jsou skupinou chemikálií, která obsahuje dioxiny, PCB a takové insekticidy, jako je DDT. Ačkoliv byla většina z nich zakázána před několika desetiletími, zůstávají nadále v životním prostředí a nepozorovaně se dostávají potravním řetězcem až do tuku zvířat, která jíme.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Články
Co když ale nekonzumujete vůbec žádné živočišné produkty? Poté co vědci změřili hladinu organochloridů v krvi veganů, včetně celé škály PCB, zjistili, že „vegani jsou výrazně méně kontaminováni než ti, kdo jedí maso“. Tyto závěry odpovídají studiím uvádějícím vysoké obsahy organochloridových pesticidů v tělesném tuku a mateřském mléce těch, kdo jedí maso.

Lidé, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu, mají, jak se ukázalo, výrazně nižší hladinu dioxinu v těle a stejně tak jsou mnohem méně kontaminováni PBDE, což je chemický polutant používaný v nehořlavých látkách, dávaný do spojitosti s neurologickými potížemi. Není to nic překvapivého: nejvyšší hladina těchto nehořlavých chemikálií v potravním řetězci v USA byla nalezena v rybách, ačkoliv prvotním zdrojem pro většinu Američanů je drůbež následovaná zpracovaným masem.

Tento objev pomáhá vysvětlit výrazně nižší hladinu PBDE v těle těch, kdo do své stravy nezahrnují maso. Zdá se, že čím více rostlinné stravy konzumujete a čím déle se obejdete bez stravy založené na živočišných produktech, tím více tato hladina klesne. Pro PBDE nebyla stanovena žádná omezení, jak ale odborníci amerického ministerstva zemědělství upozornili v přehledné práci o nehořlavých chemikáliích v domácím mase a drůbeži, „redukce hladiny škodlivých, perzistentních, toxických sloučenin v potravě a vaší stravě je jistě žádoucí“.

Když budete jíst zdravěji, snížíte tím také koncentraci těžkých kovů ve svém těle. Jak bylo zjištěno, hladina rtuti ve vlasech zastánců rostlinné stravy byla až desetkrát nižší než u těch, kdo jedí ryby. Během tří měsíců poté, co tyto osoby přešly na rostlinnou stravu, hladina rtuti, olova a kadmia, která se předtím v jejich vlasech zvyšovala, výrazně klesla (opět však začala růst, když se ve stravě zkoumaných osob znovu objevilo maso a vejce).

Na rozdíl od těžkých kovů se mohou nicméně některé organochloridy udržet v těle po dlouhá desetiletí. A DDT z vašeho oblíbeného KFC ve vás může zůstat po celý zbytek vašeho života. 

Michael Greger, z knihy Jak nezemřít (vydalo Noxi)

Počet přečtení: 137
Datum: 28. 12. 2023