Proč mnoho cukru mozku škodí? | Prameny zdraví

Proč mnoho cukru mozku škodí?

Cukr je sacharid a sacharidy jsou zdrojem energie pro mozek. Proč tedy mnoho cukru mozku škodí? Naše tělo je uzpůsobeno na přijímání potravy (např. ovoce a obilnin) v přirozeném, nerafinovaném stavu, a to proto, aby se hladina cukru v krvi držela na průměrné – stálé hladině.

Proč mnoho cukru mozku škodí?

Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Pokud do trávicí soustavy vstoupí potraviny, které obsahují hodně rafinovaného cukru, hladina cukru v krvi prudce stoupne a tělo se začne chovat tak, jakoby právě dostalo velkou dávku přirozené potravy i s vlákninou.

Pankreas vyprodukoval velké množství inzulínu. Prudký nárůst cukru v krvi však netrval dlouho. Na rozdíl od celozrnné rostlinné potravy se rafinovaný bílý cukr rychle vstřebal. V trávicí soustavě už není cukr, ale inzulín, což způsobuje významný pokles hladiny cukru v krvi. Ta klesla dokonce pod úroveň, na které byla dříve, než jsme snědli sladkou potravu. Je-li hladina cukru v krvi příliš nízká, funkce čelního laloku trpí kvůli nevhodnému přísunu energie.

Nejhorší, ale zároveň nejčastější reakcí na hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi) je další konzumace sladkého. Přestože to rychle zvýší hladinu cukru v krvi, výzkumy ukázaly, že mozku trvá další tři čtvrtě hodiny až hodinu a půl (po ustálení hladiny cukru v krvi), než znovu „naběhne“ na obvyklý režim.

Doktor Haber a jeho kolegové zkoumali účinky konzumace jablek ve třech různých formách – celého jablka, jablečné výživy a jablečného džusu. Přestože počet zkonzumovaných kalorií byl stejný, konzumace celých jablek udržovala hladinu cukru v krvi na stabilnější úrovni než jablečná výživa či džus. Po vypití jablečného džusu klesla hladina cukru v krvi během šedesáti minut. Hladina cukru po konzumaci celého jablka byla téměř stejná před i po jeho snědení. Výkyvy hladiny cukru v krvi po snědení výživy byly o něco výraznější než při konzumaci celého jablka. Klíčovým faktorem těchto výsledků je přiměřené množství vlákniny v nezpracovaných jablkách.

Zejména rozpustná vláknina, jako pektin a arabská guma, zpomaluje vyprázdnění žaludku a tím zpomaluje přechod jednoduchých cukrů z tenkého střeva do krve.

Některé výzkumy vlivu stravy na čelní lalok a depresi varují před běžným stravováním, které je založeno na přijímání vysokého obsahu proteinů a tuků.

V módních vlnách nás zaplavují diety, které zdůrazňují význam velkého množství bílkovin či tuků. Většina čtenářů patrně slyšela o Atkinsově dietě, zónové dietě nebo jiných, podobných dietách, které nedoporučují sacharidy. Poté, co dostatečné množství lidí vyzkouší jejich nevýhody, vyjdou tyto diety z módy. Potom nastoupí nová generace a ty samé diety, které zpočátku opravdu způsobí snížení hmotnosti, se objeví znovu.

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 6 995 Datum: 7. 4. 2010