Co je špatného na užívání cukru?
Je to jeho množství, které je škodlivé. Snížení dnes běžného příjmu na 6-10 lžiček denně by bylo rozumným opatřením.
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Poradna výživy
Cukr je hlavní příčinou zubního kazu; když se konzumuje mezi hlavními jídly, způsobuje trojnásobné množství zubního kazu oproti tomu, když se konzumuje pouze při hlavních jídlech. Rovněž vykazuje tendenci zvyšovat hladinu triglyceridů, a to zvláště, je-li konzumován společně se saturovanými tuky a cholesterolem (např. zmrzlina).
Studie ukazují, že cukr snižuje fagocytózu, neboli schopnost bílých krvinek pohltit a zničit baktérie. Z výživového hlediska je cukr nejchudší potravinou, kterou si můžete za svých deset korun koupit.
Prof. Dr. John Scharffenberg, emeritní profesor výživy, Loma Linda University
Počet přečtení: 3159
Datum: 14. 3. 2009
Mohlo by vás zajímat
Hořkosladká aféraJe to pravda, že organismus si dokáže vyrobit cukr ze všeho, co jíme?Tipy, jak nahradit cukrČetla jsem, že každý občan ČR ročně zkonzumuje v průměru 39 kg cukru – to představuje 21 kávových lžiček cukru denně. To mi připadá strašně moc. Vždyť přece vím, kolik u nás doma kupujeme cukru?