Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč je biopečivo lepší?

Již od pradávna měl chléb a pečivo nezastupitelnou roli ve výživě lidí: „Chléb náš vezdejší". Tradičně se používala mouka z celých zrn, nikoliv mouka bílá. Právě obaly zrna a zvláště pak klíček obsahují nutričně nejcennější živiny, vitamíny (skupiny B a E), minerální a balastní látky. Biopekaři právě proto používají přednostně celozrnnou mouku.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Poradna výživy

Základní surovinou pro ekologické mlynáře a pekaře je obilí vypěstované bez používání umělých hnojiv a dalších chemikálií. V obalech a v klíčku u konvenčně pěstovaného, chemicky ošetřovaného obilí se však mohou koncentrovat také zbytky pesticidů a těžké kovy. Dávejte proto přednost biochlebu a biopečivu, kde tato kontaminace nehrozí!

Nákupem biochleba a biopečiva získáváte jistotu, že při jeho výrobě nebyly použity geneticky modifikované organismy (ani u kvasnic) a žádné umělé chemické prostředky vylepšující chuť, vůni, strukturu, barvu a trvanlivost pečiva.

Výrobci biochleba a biopečiva používají: kvalitní celozrnné biomouky (špaldovou, žitnou, pšeničnou), biosemínka, neztužené rostlinné tuky, mořskou sůl, obilné bioslady, sušené bioovoce, čerstvě připravený kvásek.

Jak poznáte, že prodejna nabízí chléb a pečivo v biokvalitě?

Jako je tomu u všech ostatních nebalených bioproduktů, i u biopečiva je vám prodejce povinen předložit certifikát o původu produktů příslušné biopekárny, která mu biopečivo dodala. Certifikát bývá někdy umístěný přímo u pečiva. Na českém trhu je možné zakoupit i balené biopečivo, u kterého o ekologickém původu vypovídá národní logo - zelená biozebra a kód kontrolní organizace, uvedené na obale.

Biopekárny pečou chléb a slané i sladké biopečivo v několika druzích: např. 100 % špaldový chléb, 100 % žitný chléb, pšenično-žitný i pšeničný chléb, housky, rohlíky, bulky i bagety z pšeničné či špaldové mouky, špaldové loupáky s rozinkami, vánočky, mazance, koláče, záviny, šátečky a další.

Co potvrdila věda?

Výsledky studií potvrdily, že ekologicky pěstovaná pšenice je díky vyššímu obsahu zásobníků bílkovin (albuminů a globulinů) nutričně hodnotnější. Potkani v průběhu pokusů přesvědčivě preferovali pšenici z ekologického pěstování před týmiž odrůdami konvenčními. (Jednou z příčin je právě rozdílná skladba bílkovin pšeničného zrna.) V pokusech s volbou krmení upřednostňovali králíci, slepice i laboratorní potkani bioobilí.

Kvalita obilí pro pekařskou výrobu závisí především na obsahu a složení bílkovin. Obsah většiny esenciálních aminokyselin byl u ekologicky vypěstované pšenice o 5-15 % vyšší než u konvenční. Vzorky pšenice z ekologického zemědělství vykazují nižší zatížení toxiny, nižší obsah kadmia a nejsou zatíženy pesticidy.

Je to eko - logické!

Biopekárny pro kynutí chleba používají tradiční kvásek vznikající jen smícháním mouky a vody. Za příznivé teploty pak dochází k přirozenému kvašení těsta. Kvásek je výborně stravitelný a působí jako přirozený konzervant. Chléb z něho upečený proto vydrží mnohem déle. Kváskový chléb obsahuje přírodní antibioticky účinné látky, které posilují střevní mikroflóru. Vybrané druhy droždí biopekárny používají pouze pro výrobu slaného a sladkého drobného pečiva (dalamánků, baget, loupáků) a toustového chleba.

Biochléb a biopečivo jsou kvalitní, celozrnné, nebarvené a zdravé. Jako zodpovědný spotřebitel si ověřujte, zda kupujete skutečné biopečivo. (Ne každé celozrnné a tmavé pečivo se může pochlubit kvalitou bio.)

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete např. na: www.biospotrebitel.cz / www.pro-bio.cz.

Počet přečtení: 3788
Datum: 23. 7. 2012